21 oktober 2020

De familie Ten Cate koos met een Energiebespaarlening van 20 jaar voor lage maandlasten

Keukentafel zonder vrouw, notitieblok en folders/manuals.

Toen hij zag dat de Energiebespaarlening ook met een looptijd van twintig jaar aangeboden wordt, twijfelde Ruben ten Cate uit Apeldoorn geen moment. “Ik had al eerder berekeningen gemaakt op kortere looptijden, maar nu kwamen de maandlasten zo gunstig uit dat het geen vraag meer was óf we het zouden doen, maar wanneer.” Het werd meteen.

“Onze rijtjeswoning uit 1973 had ramen over de gehele breedte en dunne panelen van hout en golfplaat als buitenwand”, vertelt Ten Cate. “Een aantal ramen had zelfs nog enkel glas en de radiatoren voor de dun geïsoleerde gevel verwarmden voor mijn gevoel meer de buitenlucht dan onze woning. Onze stookkosten waren dus hoog met zo veel weglekkende warmte. Het voelde ook koud aan naast de ramen, zelfs als de verwarming hoog stond. Daarnaast raakten de houten kozijnen op en hadden ze houtreparatie en schilderwerk nodig. Dat zette ons wel aan het denken.”

alt

Elke 5 jaar 3.000 euro besparen

De dakopbouw van de woning werd vijftien jaar geleden geplaatst en toen al voorzien van isolatie en kozijnen met HR++-glas. Daarom ging het alleen om de begane grond en de eerste verdieping. Ten Cate begon te rekenen. “De kozijnen zelf schilderen is veel werk, laten doen zou 3.000 euro kosten. We willen hier nog minimaal acht jaar wonen, dus over vijf jaar komen diezelfde kosten weer terug. Als we ons huis met die onderhoudsintensieve houten kozijnen en óók nog eens enkele beglazing dan willen verkopen, levert dat minder op. Dat was uiteindelijk de trigger om te kijken naar energiebesparende maatregelen. Ook vanuit de wens tot comfortverbetering en minder temperatuurschommelingen in huis.”

Triple glas goedkoper dan dubbel glas

“Dubbel glas zou al een hele verbetering zijn, maar met de aantrekkelijke overheidssubsidie voor triple glas bleek het totaalplaatje daarmee zelfs goedkoper te zijn voor ons”, vervolgt Ten Cate. “Dat is dus letterlijk meer voor minder.” De keuze was snel gemaakt, maar voor de Subsidie energiebesparing eigen huis moest de familie wel minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Triple glas gecombineerd met isolerende kozijnen en panelen telt als één, dus was er nog iets nodig. Ten Cate: “Als tweede maatregel kozen we voor gevelisolatie; het vervangen van onze slecht geïsoleerde buitenwand door een laag isolatie en kunststof gevelbekleding.”

Energiebespaarlening met looptijd van 20 jaar

Hoewel het nog geen hobby is, kreeg Ten Cate wel een bovenmatige interesse in energiebesparing. “In het magazine van Vereniging Eigen Huis stuitte ik op tips over energiebesparing, waarin het Warmtefonds genoemd werd. Op de website van het fonds maakte ik een aantal berekeningen en moest toen nog kiezen tussen een looptijd van tien of vijftien jaar. Tot ik op een dag zag dat de lening ook voor twintig jaar beschikbaar is. Ons rekenplaatje werd toen gunstig door de lagere maandlasten. We wilden graag comfortabeler en milieubewuster wonen, maar het moest ook financieel aantrekkelijk zijn.”

4.000 euro subsidie

“In mijn berekening nam ik op dat we schilderkosten en stookkosten besparen”, vervolgt Ten Cate. “Ik verwacht dat onze energierekening straks zo’n 65 euro per maand lager uitvalt. En, niet onbelangrijk, dat ons huis meer waard zou worden.” De verbouwing kostte 30.000 euro, waarvoor het gezin 4.000 euro subsidie kreeg en 25.000 euro van het Nationaal Warmtefonds leende. Ten Cate denkt die investering terug te verdienen op het moment dat de woning de verkoop ingaat. “Uit de overwaarde lossen we dan het restant van de lening af. Ik zie de investering eigenlijk als een verhoging van de hypotheek, met als verschil dat we voor de Energiebespaarlening geen bijkomende kosten hebben, zoals voor taxatie en een hypotheekadviseur. Daarnaast is het voordeel dat we onbeperkt en boetevrij extra kunnen aflossen. En de rente staat de gehele looptijd vast.”

Isoleren voorwaarde voor aardgasvrij

En hoe zit het met die bovenmatige interesse nu het werk erop zit? “Aardgasvrij willen we wel, maar dat is financieel nog niet haalbaar”, aldus Ten Cate. “Bovendien zijn onze recente isolatiemaatregelen sowieso al een voorwaarde voor aardgasvrij of Nul op de Meter. We hebben nog even ventilatie met warmteterugwinning overwogen, maar daarvoor moest de wasmachine plaatsmaken voor een boiler. Ook neemt het stroomgebruik dan significant toe en dat kunnen we niet meer zelf dekken met onze twaalf zonnepanelen. We wekken nu al 90 procent op van wat we nodig hebben met ons gezin. Een wild plan is om zonnepanelen aan de zijkant van onze dakopbouw te hangen. Maar voordat we weer duizenden euro’s investeren, wachten we eerst af wat de recente verbouwing voor ons betekent. Dat is al een enorme stap vooruit.”