Energiebesparende maatregel

Warmtepomp voor VvE's

Met een warmtepomp gebruik je natuurlijke energie om het appartementencomplex te verwarmen of te koelen. Investeren in een waterpomp is interessant als je Vereniging van Eigenaars (VvE’s) van het gas af wil.
Doe de VvE Quickscan
Warmtepomp voor particulieren

Ontdek de voordelen

Wat levert een warmtepomp jouw VvE op?

Zeer laag energieverbruik

Door 'gratis' warmte van buiten te gebruiken, verbruikt een warmtepomp heel weinig energie en kan een zeer hoog rendement worden gehaald.

Zeer lage CO₂-uitstoot

Een warmtepomp heeft erg weinig elektriciteit nodig om veel warmte te produceren. Daarom stoot een warmtepomp ook heel weinig CO₂ uit.

Meer wooncomfort

Een warmtepomp zorgt 24 uur per dag voor een gelijkmatige temperatuur in huis en daarmee voor een heel aangenaam binnenklimaat.

alt

Werking

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld een cv-ketel op gas. Warmtepompen hebben een zeer hoog rendement. Omdat er minder of geen gas gebruikt wordt, daalt de CO₂-uitstoot. Warmtepompen gebruiken weinig tot geen fossiele brandstof en zijn hierdoor weinig milieubelastend.

Subsidies

Wil de VvE een warmtepomp aanschaffen? Dan kun je een subsidie aanvragen bij RVO.nl. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie.

Meer informatie:
alt

Warmtepomp voor een appartementencomplex

Welke warmtepomp heeft de VvE nodig?

Voor de verwarming van een appartementencomplex kan de VvE kiezen uit verschillende warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp: deze warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming. Wanneer het buiten erg koud is, verwarmt de cv-ketel bij. Kortom: de hybride warmtepomp werkt deels op stroom, deels op gas.
  • Elektrische warmtepomp: deze warmtepomp werkt volledig op stroom. Warmte wordt uit de buitenlucht, bodem of het grondwater gehaald om het complex te verwarmen.
  • Ventilatie warmtepomp: deze warmtepomp haalt energie uit ventilatielucht die wordt omgezet naar warmte. Dit kan zowel in hybride vorm als volledig elektrisch.
  • Aardwarmtepomp: deze warmtepomp haalt geothermische energie uit de bodem. Deze warmte komt uit een bron of uit oppervlaktewater. De aardwarmtepomp verwarmt deze energie verder tot een bruikbare temperatuur.

Let op: aircosystemen en lucht-lucht warmtepompen komen niet in aanmerking voor financiering door de VvE Energiebespaarlening.

alt

Belangrijk om te weten

De VvE Energiebespaarlening gebruiken voor een warmtepomp?

Als je de VvE Energiebespaarlening wilt gebruiken, stellen we de volgende eisen aan een warmtepomp:

  • Als bron voor de verwarming van een complex is een hybride warmtepomp de minimale norm, tenzij het complex niet geschikt is.
  • Een warmtepomp moet de hoofd- of basisverwarming van een appartementencomplex zijn en moet zorgen voor warm tapwater of de warmtepomp zorgt voor verwarming van (de woningen in) het complex.
  • Bij de aanvraag dient een omschrijving van de warmtepomp aangeleverd te worden, inclusief merk en type.
  • Een aircosysteem of luchtluchtwarmtepomp komt niet in aanmerking.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoeveel geld kan onze VvE maximaal lenen?

Hoe kan ik als VvE een declaratie indienen?

Is de rente voor de VvE Energiebespaarlening overal in Nederland hetzelfde?