Energiebesparende maatregel

Zeer Energiezuinig Pakket / Nul op de Meter

Met een Zeer Energiezuinig Pakket of een Nul op de Meter lening kies je voor een uitgebreid pakket aan maatregelen. Daarvoor kun je meer lenen dan bij een standaard Energiebespaarlening. Maar er gelden ook strengere eisen. Lees deze tekst daarom goed door voordat je de lening aanvraagt.

Ontdek de voordelen

Wat levert een Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter jou op?

Minimale CO₂-uitstoot

Een huis dat zo duurzaam is dat je geen netto energieverbruik hebt betekent een minimale CO₂-uitstoot en dus een maximale klimaatwinst.

Minimale energiekosten

Met een netto energieverbruik van 0 zijn de energiekosten voor jouw woning minimaal. Dat betekent dus lage lasten en een lage 'footprint'.

Hypotheekkorting

Steeds meer banken geven een korting (of heffen geen toeslag) op de hypotheek als een huis een minimale CO₂-uitstoot heeft.

alt

Wat is een Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter-woning?

Met een “Zeer Energiezuinig Pakket” isoleer je de buitenkant van je woning. Het gaat hier om een optimale isolatie van je dak, gevel, vloer, hoogrendementsbeglazing en kozijnen en deuren. Het grote verschil met ‘Nul-op-de-Meter-‘ in dit pakket is dat je geen apparatuur zoals zonnepanelen of een warmtepomp kunt financieren. Het gaat hier alleen om isolatie van de buitenkant van je woning.

Met een Nul op de Meter-lening kun je naast isolerende maatregelen voor dak, gevel en vloer, ook apparaten zoals zonnepanelen en een warmtepomp financieren. De woning moet tenslotte aardgasvrij gemaakt worden. Een Nul op de Meter-woning wekt evenveel energie op als de hoeveelheid energie die je nodig hebt. Het saldo van je energieverbruik komt daardoor uit op nul.

alt

Maximale leenbedragen

Het Nationaal Warmtefonds hanteert maximale leenbedragen voor het verduurzamen van je woning. Ga je voor het meest uitgebreide pakket aan energiebesparende maatregelen, dan heb je een grotere lening nodig. Deze regelingen bieden daar ruimte voor.

Het maximale leenbedrag voor een Zeer Energiezuinig Pakket voor particuliere huiseigenaren is € 54.000,- . Om per saldo ‘Nul-op-de-Meter’ te bereiken kun je een hoger bedrag in de Energiebespaarlening aanvragen. Voor een Nul op de Meter-woning is het maximale leenbedrag € 71.000,-. Deze lening kun je in 7, 10, 15 of 20 jaar aflossen.

alt

Belangrijk om te weten

Eisen maatregelen

Naast de isolatiemaatregelen moet het pakket voldoen aan:

  • een systeem voor CO₂ -gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning;
  • een kierdichtheid die door een luchtdichtheidstest (Qv_10) kar [l/sm²] ten hoogste 0,4 bedraagt.
  • de energieprestatie moet door een deskundige worden gegarandeerd.

Houd bij de losse maatregelen rekening met de volgende eisen: 

  • Dakisolatie: een minimale Rc-waarde van 6,5 m²K/W
  • Gevelisolatie: een minimale Rc-waarde van 5,0m²K/W
  • Vloerisolatie: een minimale Rc-waarde van 4,0m²K/W
  • Hoogrendementsbeglazing: een maximale Ug-waarde van 0,7m²K/W
  • Kozijnen: een maximale Uf-waarde van 1,5 m²K/W
  • Deuren in de gevel: een maximale Ud-waarde van 1,0 m²K/W
alt

Hulp vanuit de overheid: RVO

Deze verduurzaming gaat overduidelijk verder dan het uitvoeren van een aantal verschillende losse maatregelen. Daarom stemmen we de beoordeling van de offertes voor een Nul op de Meter-woning ook af met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij bekijken de offertes volgens vaste richtlijnen.

Snelle beoordeling

Lever voor een snelle beoordeling van je aanvraag de offertes zo compleet mogelijk aan. Zorg ervoor dat alle isolatie-eisen duidelijk op de offerte staan vermeld. Voor de overige installaties (ventilatiesysteem, zonnepanelen en warmtepomp) zijn technische gegevens noodzakelijk. Denk daarbij niet alleen aan het merk en type van de installatie, maar ook aan de verwachte opbrengst. De (hoofd)aannemer en/of installateur kan je hierbij ondersteunen.


Alle documenten op een rij:

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe kan ik de Energiebespaarlening met 0% rente aanvragen?

Voor welke maatregelen kan ik een lening krijgen?

Op welk moment moet ik een offerte aanvragen bij een aannemer of installateur?

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?