Energiebesparende maatregel

Zonnepanelen

Heb je interesse in de aanschaf en financiering van zonnepanelen? Dat kan! Met zonnepanelen wek je zelf je stroom op en bespaar je direct op energiekosten.
Een lening aanvragen

Ontdek de voordelen

Wat leveren zonnepanelen jou op?

Lagere energiekosten

Je wekt je eigen elektriciteit op. Je bent niet meer volledig afhankelijk van de energieleverancier.

Zelf energie opwekken

Je wekt je eigen elektriciteit op. Je bent niet meer volledig afhankelijk van de energieleverancier.

Waardebehoud woning

Met zonnepanelen stijgt de kans op waardebehoud of -vermeerdering van je huis.

alt

Werking

Hoe werkt het met zonnepanelen?

Zonnepanelen maken elektriciteit op het dak van je woning. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. De hoeveelheid zonlicht verandert steeds, daarom is de elektriciteitsproductie niet gelijkmatig. Elektriciteitsproductie wordt uitgedrukt in Watt, net als bij alle elektrische apparaten. Bij zonnepanelen staat ook het maximale vermogen aangegeven: Watt-piek (Wp). Die is gemeten in een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij is het mogelijk de opgewekte stroom zelf op te slaan. Deze stroom gebruik je bij pieken of wanneer er niet genoeg door de zonnepanelen geleverd kan worden. 

alt

Belangrijk om te weten

De Energiebespaarlening gebruiken voor zonnepanelen?

Bekijk de volgende aandachtspunten:

 • Bij de aanvraag moet je een omschrijving van de zonnepanelen aanleveren, waarin het merk en type staan vermeld. Ditzelfde geldt voor de thuisbatterij.
 • Heb je al zonnepanelen liggen op het dak? Dan kun je er ook voor kiezen om een Energiebespaarlening af te sluiten voor een thuisbatterij.
 • Het is niet mogelijk om reeds gehuurde zonnepanelen over te nemen met de Energiebespaarlening. Zonnepanelen moeten nieuw worden aangeschaft en op je eigen terrein bij je woning worden geplaatst.
 • Het is mogelijk de zonnepanelen op je schuurdak te laten plaatsen. Houd er rekening mee dat de zonnepanelen in alle gevallen privé gebruikt moeten worden (niet zakelijk).

Salderingsregeling verlengd tot 2025

Eigenaar-bewoners met zonnepanelen op hun dak kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. 

alt

Meer informatie

 • Milieu Centraal: uitgebreide informatie over zonnepanelen.
 • Energiesubsidiewijzer: overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats.
 • Omgevingsloket: kijk hier of je een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig hebt voor het laten plaatsen van de zonnepanelen.
 • Zonatlas: om te kijken of jouw dak geschikt is.
 • Consuwijzer: welke rechten heb je bij teruglevering van energie.
 • Holland Solar: vereniging van leveranciers van zonnepanelen.
 • Zonnestroomproducenten: belangenvereniging voor particuliere eigenaren van zonnestroomsystemen.
 • Techiek Nederland: voor erkende installateurs aangesloten bij Techniek Nederland. Zoek een lid van Techniek Nederland voor zonnestroom.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe lang duurt het voordat ik weet of mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

Is mijn lening fiscaal aftrekbaar?

Wordt de lening geregistreerd bij BKR?

Hoe lang kan ik gebruik maken van het bedrag in mijn bouwdepot?