Energiebesparende maatregel
Spouwmuurisolatie voor VvE's
Of scroll naar beneden voor meer informatie
Ontdek de voordelen
Wat levert spouwmuurisolatie jouw VvE op?
Meer wooncomfort
Door de isolatie hoef je minder te stoken en blijft het in de winter lekker warm. In de zomer houdt de isolatie het huis aangenaam koel.
Een lager energieverbruik
Door minder warmteverlies via de muren van je woning profiteer je van een lager energieverbruik en bespaar je op stookkosten.
Waardebehoud woning
Goede isolatie verminder de kans op schade door vocht en schimmel. Dit verhoogt de kans op waardebehoud of -stijging voor de woning.
Werking
Hoe werkt spouwmuurisolatie voor jouw VvE?
Een spouwmuur is een binnen- of buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 cm. Een gespecialiseerd bedrijf vult die ruimte op door er bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken in te spuiten.
Om de spouw van de buitenmuur te bereiken, boort het gevelisolatiebedrijf aan de buitenkant gaten in de gevel. Via die gaten blaast het bedrijf vervolgens isolatiemateriaal de spouw in. Deze gaten komen steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg, zodat ze zo min mogelijk opvallen. Uiteraard worden de gaten na het vullen ook weer dichtgemaakt, waardoor de gevel niet van uiterlijk verandert. Ook is er geen onderhoud nodig.
Let op: spouwmuurisolatie is niet voor alle appartementencomplexen een energiebesparingsmethode. Nieuwere appartementencomplexen hebben bijvoorbeeld niet altijd een spouwmuur. Ook kan het zijn dat er puin in de spouw zit, waardoor spouwmuurisolatie geen optie meer is.
- Milieu Centraal: voor meer informatie over spouwmuurisolatie.
- VENIN: voor gecertificeerde isolatiebedrijven.
- IKOB-BKB: bedrijven die geen lid zijn van VENIN maar wel gecertificeerd.
- Energiesubsidiewijzer: voor lokale subsidieregelingen.
Belangrijk om te weten
De VvE Energiebespaarlening gebruiken voor spouwmuurisolatie?
Bekijk de volgende aandachtspunten:
- De isolatie moet een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 1,1 m²K/W hebben.
- Om dit aan te tonen moet de VvE een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren. Volgens de kwaliteitsverklaring ISSO 82.1 wordt deze verplichte isolatiewaarde gehaald met isolatiemateriaal van 40 mm dik.
Wij helpen je graag op weg
Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ
Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Welk bedrag kunnen we lenen?
Hoe kunnen wij een declaratie indienen?
Is de rente van de Energiebespaarlening in heel Nederland hetzelfde?