Zonnepanelen voor VvE's

Wil de Vereniging van Eigenaars (VvE) niet alleen energie besparen, maar ook eigen duurzame energie opwekken? Je kan met de VvE Energiebespaarlening zonnepanelen financieren, mits de VvE de investering in zonnepanelen combineert met minimaal één andere energiebesparende maatregel van de maatregelenlijst. Met deze verplichte extra maatregel stimuleren we mensen om eerst energiebesparende maatregelen te treffen en daarna op te wekken wat je nodig hebt.

Ontdek de voordelen

Wat leveren zonnepanelen jouw VvE op?

Lagere energiekosten

Je wekt je eigen elektriciteit op. Je bent niet meer volledig afhankelijk van de energieleverancier.

Zelf energie opwekken

Je wekt je eigen elektriciteit op. Je bent niet meer volledig afhankelijk van de energieleverancier.

Waardebehoud woning

Met zonnepanelen stijgt de kans op waarde-behoud of -vermeerdering van je huis.

alt

Werking

Hoe werkt het met zonnepanelen voor jouw VvE?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Tussen twee laagjes silicium ontstaat elektrische spanning zodra er licht op valt. Via een omvormer wordt deze spanning omgezet naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen hebben niet per se direct zonlicht nodig om energie op te wekken. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Omdat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert, is de elektriciteitsproductie niet gelijkmatig. De elektriciteitsproductie wordt uitgedrukt in Watt. Bij zonnepanelen staat ook het maximale vermogen aangegeven: Watt-piek (wp). Die is gemeten in een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur.

alt

Belangrijk om te weten

De VvE Energiebespaarlening gebruiken voor zonnepanelen?

Bekijk de volgende aandachtspunten

  • De VvE kan zonnepanelen alleen met de VvE Energiebespaarlening financieren als minimaal een andere (energiebesparende) maatregel wordt getroffen. De VvE mag maximaal 75% van de totale lening gebruiken voor de zonnepanelen (en eventuele thuisbatterij). Een rekenvoorbeeld vind je hierboven.
  • De thuisbatterij valt onder de zonnepanelen en de voorwaarde van maximaal 75% financiering. Om in aanmerking te komen voor financiering van zonnepanelen inclusief thuisbatterij moet de VvE daarom nog steeds een andere (energiebesparende) maatregel nemen.
  • Bij de aanvraag voor zonnepanelen en eventuele thuisbatterij moet de VvE een omschrijving aanleveren, waarin het merk en type staan van zowel de zonnepanelen als de  thuisbatterij.
  • De VvE Energiebespaarlening kan niet gebruikt worden  om reeds gehuurde zonnepanelen over te nemen. Zonnepanelen moeten door de VvE nieuw worden aangeschaft en op eigen terrein worden geplaatst.
alt

Financiering

Hoe werkt het met de financiering van zonnepanelen voor jouw VvE?

Een VvE mag maximaal 75% van de lening aan zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij) besteden. Voor de andere maatregel(en) gebruik je minimaal 25% van het totale leenbedrag. Als de kosten voor de zonnepanelen maximaal 75% van de totale lening zijn, kun je deze volledig financieren. Een voorbeeld: een VvE leent € 100.000. Daarvan mag zij maximaal 75%, oftewel € 75.000, aan zonnepanelen besteden. De kosten voor de zonnepanelen zijn echter € 40.000, waardoor ze deze voor 100% kunnen financieren met de VvE Energiebespaarlening. Het overige bedrag besteedt de VvE aan bijvoorbeeld dakisolatie.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij kan de opgewekte stroom worden opgeslagen. Deze stroom komt van pas bij pieken in verbruik of wanneer er niet genoeg door de zonnepanelen geleverd wordt. Door de salderingsregeling is dit soort energieopslag op dit moment financieel gezien nog niet interessant. Deze salderingsregeling geldt in elk geval nog tot 1 januari 2023.

Meer informatie:
  • Milieu Centraal: voor meer informatie over zonnepanelen.
  • Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats.
  • Omgevingsloket: kijk hier of je een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig hebt voor het laten plaatsen van de zonnepanelen.
  • Zonatlas: om te kijken of jouw dak geschikt is.
  • Consuwijzer: welke rechten heb je bij teruglevering van energie.
  • Holland Solar: vereniging van leveranciers van zonnepanelen.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoeveel geld kan onze VvE maximaal lenen?

Wie verstrekt de Energiebespaarlening?

Onze VvE wil graag een lening aanvragen voor zonnepanelen. Mag dat?

Is de rente voor de VvE Energiebespaarlening overal in Nederland hetzelfde?