19 juli 2022

Koele woning? Kies voor isolatie in plaats van een airco

Hoge drone foto, vrouw onderin met armen gespreid, alle zonnepanelen in beeld.

Koele woning? Kies voor isolatie in plaats van een airco

Het aantal woningen met geïnstalleerde airconditionings neemt de laatste jaren flink toe. Maar een airco draagt juist bij aan klimaatverandering en is ook nadelig voor je energielasten. Isolatie is een duurzamer, klimaatvriendelijker en goedkoper alternatief om je huis of appartement koel te houden.

Hoeveel energie verbruikt een airconditioner in huis? Een airco gebruiken in één kamer kost per uur zo’n 0,75 kWh, dus voor 10 uur zo’n 7,5 kWh en zo’n 1,75 euro. Meerdere kamers koelen kost gemiddeld 2,70 euro per 10 uur. Het energieverbruik kan dus behoorlijk oplopen in de warme zomerperiode. Een ventilator gebruiken kost een heel stuk minder: 0,12 cent per 10 uur.

Verkoelingstips

Om je woning zo koel mogelijk te houden adviseren experts onder meer om zonwering te gebruiken en weinig apparaten in huis aan  te zetten. Ook is het raadzaam de woning ’s ochtends te ventileren en deuren en ramen overdag dicht te houden totdat de temperatuur ’s avonds genoeg is afgekoeld. Ook groen in de buurt (gras, beplanting) en de schaduw van bomen zorgt dat je woning minder opwarmt.

Duurzame oplossing

Wil je jouw woning structureel koel houden in de zomer? Denk dan niet meteen aan een kostbaar airco-systeem, maar aan verschillende isolerende maatregelen, zoals bodem-, spouwmuur- of dakisolatie. Bovendien kun je voor de isolatie van je woning zowel subsidie krijgen als aantrekkelijke financiering via de van de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Je leent dan tegen een aantrekkelijke rente en zonder verborgen kosten.

Meer weten? 

Bekijk alle voordelen en voorwaarden van onze Energiebespaarlening.

Lees ook: Hoe de verduurzaming van je woning te financieren? en Hybride warmtepomp standaard voor verwarming woningen vanaf 2026