4 november 2022

Duurzame woning in trek: huizen met groen label sneller verkocht én voor meer geld

Vrouw met kop thee kijkend in folders zonder laptop, pen in hand met notitieboekje.

Woningzoekers letten meer dan ooit op het energielabel. Woningen met een goede isolatie hebben minder last van sterke prijsdalingen. Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarsvereniging NVM. Wat is het energielabel van het huis? Dat is tegenwoordig één van de eerste vragen die huizenkopers stellen bij een bezichtiging.

De energiekosten zijn flink gestegen en daarom hechten huizenkopers steeds meer waarde aan een hoger energielabel. Ter illustratie: een woning met label C brengt op dit moment gemiddeld 11,6% meer op dan dezelfde woning met label G. In 2021 was dit verschil nog 8%. De verkoopprijs van huizen met een hoger energielabel is niet alleen hoger. Ook blijkt dat woningen met een laag energielabel langer te koop staan.

Verhogen energielabel loont
Woningeigenaren die hun huis willen verkopen doen er dus goed aan om alsnog te investeren in verduurzaming. De eerste stap bij het verbeteren van het energielabel is het goed isoleren van de woning. Ook het plaatsen van hoogrendementsbeglazing of het aanschaffen van zonnepanelen is zeer rendabel. Ook als je je huis niet wilt verkopen, heeft een hoger energielabel voordelen. Verduurzaming zorgt voor een lager energieverbruik (en dus lagere kosten), maar creëert ook meer wooncomfort en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Effecten die allemaal meewegen in de waarde van de woning.

Laagdrempelige lening voor verduurzaming
Energiebesparende maatregelen hebben zich nog nooit zo snel terugverdiend. Bij het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. In sommige gevallen leen je zelfs renteloos tot maximaal €25.000.

Bronnen:
AD

Lees ook: Top 5 energiebesparende maatregelen - Warmtefonds

Meer weten?
Neem een kijkje bij de Energiebespaarlening voor particulieren of bekijk de pagina van de Energiebespaarlening voor VvE’s.