7 september 2021

Top 5 energiebesparende maatregelen voor een duurzame woning

Voorkant huis, niet helemaal in beeld, vrouw op bankje met brochure.

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunnen eigenaar-bewoners de verduurzaming van hun woning verantwoord en betaalbaar financieren. Voor welke energiebesparende maatregelen kiezen de meeste woningbezitters die een aanvraag doen?

Laat je in deze week van Duurzame Dinsdag energiebesparend inspireren door onze Top 5:

1. Hoogrendementsglas

In de spouw tussen de glasplaten van hoogrendementsglas, of HR++-glas, zit geen droge lucht, maar een edelgas (meestal argon). Dit isoleert beter dan droge lucht. De vervanging van oude ramen en kozijnen kan al rendabel zijn, voordat u deze volledig heeft afgeschreven.

2. Zonnepanelen

Op 1,5 miljoen Nederlandse daken liggen inmiddels zonnepanelen. Via deze panelen wekt het zonlicht elektrische spanning op tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Met een omvormer zet je deze spanning om naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet.

3. Isolerende deuren

Met behulp van isolerende deuren valt warmteverlies flink te beperken. Wie deuren, kozijnen en panelen isoleert bespaart energie en heeft een lager risico op last van vocht. Het verschil in isolerende waarde is te meten met de U-waarde. Voor deuren is deze maximaal 0,8 U.

4. Gevelisolatie

Ook gevelisolatie zorgt voor minder warmte- en energieverlies. De isolatie van gevels is geschikt voor zowel de buitenkant van het huis (met sierpleister of gevelbekleding) als van binnenuit. In dat geval werk je met voorzetwanden. binnen met voorzetwanden.

5. Dakisolatie

Of het nu gaat om een schuin of om een plat dak, dakisolatie is altijd een optie. Het isolatiemateriaal komt aan de binnen- of de buitenkant, afhankelijk van de stand van het dak. Het is ook mogelijk om eventueel asbest of onderhoud mee te nemen in de financiering.

Meer energiebesparende maatregelen?

Bekijk de lijst voor alle energiebesparende maatregelen voor een volledig overzicht. Op zoek naar financiering voor de verduurzaming van het appartementencomplex van jouw VvE? Kijk dan naar alle mogelijkheden van de VvE Bespaarlening.