12 augustus 2022

Stijging energierekening wordt na de zomer voelbaar in de portemonnee

Klanten van Energie Direct kregen deze maand niet één, maar twee afschrijvingen van hun energierekening. Het was een realistisch voorproefje van hoe de energierekening er komende winter uit kan komen te zien. Verschillende online prijsvergelijkers achten de kans reëel en waarschuwen zelfs dat de energielasten komende winter verdubbelen.

In de komende wintermaanden zal de nieuwe energierekening voor veel huishoudens als een donderslag bij heldere hemel komen. Zo verwachten elektriciteit en gas aanbieders Vattenfall en Essent een verdubbeling van de energielasten. Zo'n 90% van de mensen met een vast contract (met lagere prijzen) zullen eind dit jaar ongewild overgaan op een variabel energiecontract omdat het vaste contract verloopt.

Forse stijging
Een prijsstijging van producten in de supermarkt of benzine gaat stap voor stap zodat de consument eraan kan wennen en eventuele andere financiële keuzes kan maken. Dat geldt voor de energierekening niet, zegt econoom Piet Rietman van ABN Amro. De stijging treft daarbij niet alleen meer de armste huishoudens. Ook voor mensen met een modaal inkomen is het betalen van 300 euro of meer echt fors.

Aflopende maatregelen
Daarnaast verlopen eind dit jaar de maatregelen van de overheid, waaronder de steun voor lagere inkomens en de btw-verlaging. Volgens Vattenfall kan dat voor veel huishoudens enorme financiële problemen opleveren. Toch ziet onder andere Essent dat de berichtgeving hieromheen het gedrag van mensen verandert. Veel huishoudens doen hun best om zuiniger te leven.

Besparen in de zomer
In deze zomermaanden kunnen huishoudens voornamelijk besparen op elektrische apparaten. Zet de airco niet om het minste geringste aan maar koel het huis (gratis) door de ramen open te zetten in de avond en nacht, als je daar de mogelijkheid toe hebt. Bekijk welke apparaten je écht nodig hebt, en welke je weg kunt doen. Vervang gloeilampen met LED-lampen.

Snelle terugverdientijd
Wil je grotere stappen zetten in het verduurzamen van je huis? Dan zijn maatregelen zoals isoleren, het plaatsen van hoogrendementsbeglazing of het aanschaffen van zonnepanelen zeer rendabel. De energiebesparende maatregelen hebben zich nog nooit zo snel terugverdiend. De Energiebespaarlening van het Warmtefonds biedt een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden. Neem een kijkje bij de Energiebespaarlening voor particulieren of bekijk de pagina van de Energiebespaarlening voor VvE’s.

Bronnen:
NRC
Op1

Lees ook: Koele woning? Kies voor isolatie in plaats van airco en 15% besparen op gasverbruik? Voor huishoudens best haalbaar