29 juli 2022

15% besparen op gasverbruik? Voor huishoudens is het best haalbaar

De Europese Unie wil dat haar inwoners 15% gaan besparen op hun gasverbruik. Voor veel huishoudens valt er nog de nodige winst te behalen. Van een doodgewone douchekop en sluitende gordijnen tot flinke stappen die je kunt zetten met de isolatie van je woning.

Voor veel huishoudens is de besparingsambitie van de EU haalbaar, zo schrijft De Telegraaf.

Laaghangend fruit
Denk aan een normale douchkop waarmee je 25% gas bespaart dan wanneer je doucht met een regendouche. Het aantal minuten douchen naar beneden schroeven, helpt ook aanzienlijk. De gemiddelde douchetijd is 9 min. Reduceer je dat naar 5 minuten, dan bespaar je maandelijks 60 kubieke meter gas. Voor een doorsnee huishouden gaat het dan al gauw om 5% gasbesparing per jaar. Ook kleine veranderingen helpen, zoals ’s avonds gordijnen sluiten om warmte vast te houden of een tochtvrije brievenbus installeren.

Werken aan isolatie
Isolatie is nog steeds dé manier om stookkosten aanzienlijk te verlagen en je woning verder te verduurzamen. Zo rekende Milieu Centraal uit dat je met het vervangen van enkel glas naar HR++ glas jaarlijks zo’n 380 m3 gas bespaart. Dubbelglas vervangen levert gemiddeld 160 m3 besparing op (hiermee voldoe je dan al bijna aan de Europese norm van 15%).

Maatregelen financieren
Isolerende en andere besparende maatregelen verdien je vanzelf terug, zeker als de energiekosten hoog blijven. Zoek je nog naar financieringsmogelijkheden? Het Warmtefonds kan je tegen aantrekkelijke voorwaarden en zonder verborgen kosten helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen via de Energiebespaarlening.

Meer weten?
Bekijk hier alle energiebesparende maatregelen die je met aantrekkelijke voorwaarden kunt financieren met de Energiebespaarlening

Bron:
De Telegraaf

Lees ook: Koele woning? Kies voor isolatie in plaats van airco