30 juni 2022

Warmtefonds helpt VvE Telefoonweg in Ede te verduurzamen voor de winter

Eigenlijk zijn we al jaren bezig met de vraag: wat kunnen we doen om ons appartementencomplex te verduurzamen? Het complex heeft veel onderhoud nodig. Op zoek in google stuitten we op de website van het Warmtefonds. Zij bieden ons de financiële middelen die we nodig hebben om dit jaar te verduurzamen.

VvE: Telefoonweg 152-192 in Ede
Grooteigenaar: nee
Investering: €300.000,-
Maatregelen: Kozijnen, HR++-beglazing en spouwmuurisolatie
Aantal woningen: 21
Bouwjaar: 1986

Niet alleen waren de jaarlijkse schilderkosten torenhoog door de oude kozijnen, maar ook klaagden bewoners over de tocht die ze ’s avonds op de bank langs zich voelden trekken. Er werd al gesproken over verduurzaming maar het kwam vaak niet verder dan lampen vervangen voor LED. ‘Het was kortom tijd dat we zowel iets aan onderhoud als aan verduurzaming gingen doen.’

Informatief zonder addertjes
Bestuursvoorzitter Anouk de Leeuw nam het heft in handen. Via google kwam ze op de website van het Warmtefonds terecht. “Ik heb de hele website doorgespit. De informatie wordt overzichtelijk gepresenteerd zonder addertjes onder het gras. Ook zijn de voorwaarden gunstig. Voor een VvE is het Warmtefonds eigenlijk de enige reële financieringsoptie als je echt wilt investeren in verduurzaming. Met behulp van de website heb ik een informatieve powerpoint in elkaar kunnen zetten.”

Niet 15 jaar sparen
De plannen presenteerde ze aan alle leden van de VvE. “De bewoners waren meteen erg enthousiast, maar tegelijkertijd ook gespannen. Het ging om een groot bedrag dat we moesten lenen. Natuurlijk was het ook een optie om het gefaseerd te doen en steeds te sparen. Alleen zouden we dan ruim 15 jaar bezig zijn. Dan viel alles veel duurder uit zouden we subsidie mislopen.”

100% instemming
De noodzaak om snel te verduurzamen en van kou en tocht af te zijn woog zwaarder. En het feit dat we bij het Warmtefonds betrouwbaar kunnen lenen tegen lage rente. In de besluitvormende vergadering kreeg het plan 21 positieve stemmen, 100 procent! Daar was ik erg trots op.”

Gelijke servicekosten
We hebben gekozen voor nieuwe kozijnen met HR++-beglazing en spouwmuurisolatie. Daarmee blijven de servicekosten voor de bewoners van VvE Telefoonweg gelijk. Er kan zelfs een beetje gespaard worden voor het reservefonds. “In augustus starten we met de eerste maatregelen. Dan zijn we net op tijd voor de winter. We kijken er enorm naar uit!”

Ook Anouk deelt graag een paar tips die haar hebben geholpen bij een goede afhandeling van het proces:

Tips:

  • Laat je goed voorlichten en wees de goede voorlichter voor je bewoners. Sommige leden van onze VvE hebben een technische achtergrond. Zij hielpen mee aan de voorbereiding.  
  • Zorg dat je alles op orde hebt qua papierwerk en/of juridische stukken voordat je de aanvraag doet. Op de website van het Warmtefonds kun je een handige checklist downloaden. Print deze uit en leg ‘m naast je neer.
  • Stel je erop in dat dit proces een lange adem nodig heeft. Maak het behapbaar voor jezelf door het proces in realistische stappen op te delen. Zoals het aanvraagproces. Dat heeft vaak veel voeten in de aarde. Hou daar rekening mee.