26 april 2022

VvE Spaarneborgh 1 lost lening af uit besparing op gaskosten

In het grote appartementencomplex aan het Spaarne in Heemstede is VvE Spaarneborgh 1 de eerste van de vijf VvE’s die grootschalig verduurzaamt. De meest recente stap van deze VvE is de vervanging van de bestaande verwarming voor cv en tapwater door een hybride systeem: twee warmtepompen aangevuld met gasketels. Het Warmtefonds bleek een geschikte financieringspartij. Voorzitter Ed Vriesema: “In plaats van eerst geld te sparen en daarna pas te investeren, hebben we het voor dit project omgedraaid.”

VvE: Spaarneborgh 1 in Heemstede

Grooteigenaar: nee

Investering: € 260.000

Maatregelen: Warmtepompen voor verwarming cv en tapwater

Aantal woningen: 48

“Als het goed is hebben we straks tot midden komende winter geen gas meer nodig”, blikt de voorzitter alvast vooruit. Op dit moment worden de hoogrendementsketels vervangen en de warmtepompen op het dak van het terrassencomplex geplaatst. “De verwachting is dat alle werkzaamheden in mei klaar zijn. Dat betekent dan dat we nauwelijks nog gas nodig hebben voor centrale verwarming en helemaal niet meer voor de warmwatervoorziening.”

Flinke investering

Ruim zes jaar geleden is de VvE al begonnen om stap voor stap te verduurzamen. Dubbel glas, spouwmuren en ledverlichting werden betaald uit eigen middelen. De hybride installatie die het oude systeem van 22 jaar oud gaat vervangen, vroeg een investering van zo’n 260.000 euro. Vriesema zocht met het bestuur en een adviesbureau alles goed uit en kwam voor financiering terecht bij het Warmtefonds. “De Vve Energiebespaarlening bleek de laagste kosten en de meest gunstigste voorwaarden te hebben, zoals b.v. geen zekerheden als onderpand. Iets wat je bij een hypothecaire lening wel hebt.”

Geen fabels vertellen

Met zijn financiële achtergrond berekende hij dat de besparing op gaskosten voldoende moest zijn voor de rente en aflossing van de lening. Dit betekende ook geen verhoging van de servicekosten voor de eigenaren of een eigen bijdrage voor dit project. Zijn buurman en medebestuurslid heeft een achtergrond als ingenieur. “Ik kon het financiële en hij het technische verhaal steeds in duidelijke taal uitleggen aan iedereen.” Transparantie staat bij de VvE hoog in het vaandel.

“Fabels zijn er genoeg, het gaat om de feiten”, aldus Vriesema. Via de VvE-nieuwsbrief en overzichtelijke powerpointpresentaties werden de leden regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken. Na een lange tijd van voorbereidingen, mede-veroorzaakt door de coronapandemie, kwam het project september 2021 in stemming. Uiteindelijk is 94% van alle leden akkoord gegaan met de verdere verduurzaming en het aangaan van de lening.

Tot 80% besparen

Als de hybride installatie in gebruik wordt genomen zal de VvE vermoedelijk 75% tot 80% op gas besparen. “Daar staat dan tegenover dat het elektriciteitsverbruik stijgt: van nu ca 32.000 naar straks 188.000 kilowattuur (kWh). Toch wordt verwacht dat de besparing op het gasverbruik voldoende blijft om de lening af te lossen bij gelijkblijvende maandelijkse lasten, maar dat is met een slag om de arm, want de ontwikkeling van de energieprijzen is thans onvoorspelbaar. Ook daar zijn we eerlijk in. Maar zonder verduurzaming waren we zeker duurder uit geweest.” 

Meer weten over de mogelijkheden bij het Warmtefonds voor jouw VvE?

Kijk dan op onze website voor informatie over de VvE Energiebespaarlening-pagina of neem contact met onze klantenservice.


Als VvE aan de slag voor een duurzaam appartementencomplex?

Deze tips van Ed Vriesema van VvE Spaarneborgh 1 helpen je op weg:

  1. Zoek alles van tevoren goed uit. Laat je goed adviseren en voorlichten. Vraag genoeg offertes aan. En bekijk hoe je tot de gunstigste voorwaarden en oplossingen tegen de laagste kosten kunt komen voor jouw VvE. Informeer je VvE hierover.
  2. Vertel je leden feiten en geen fabels. Verduurzamen gaat niet van de ene op de andere dag. Vertrouwen is daarom essentieel tijdens het hele project. Houd je VvE bij het proces betrokken. Licht ze regelmatig in over de stand van zaken, wees duidelijk en verkoop geen mooi weerpraatjes.
  3. Neem leenangst weg en ga over tot actie. Verduurzamen betekent vaak voor een flink bedrag investeren. Laat zien hoe de business case werkt en hoe je met besparingen op het verbruik geld genereert voor de aflossing van de lening. Op de lange termijn profiteert zo iedereen van een duurzame investering.