9 november 2022

Verduurzaming van VvE Rijsenburg/Walenburg

Houtrot, tocht, hoge energiekosten en overlast van schildersteigers. VvE Rijsenburg/Walenburg had niet genoeg geld in kas voor langetermijninvesteringen in de gebouwen. En toch moest er iets gebeuren. De VvE hakte gezamenlijk de knoop door en start volgend jaar met de langverwachte en broodnodige verduurzaming van de woningen.

Genoeg reden tot verduurzaming
Het complex in Alphen aan de Rijn telt 40 woningen verdeeld over twee gebouwen. Alle gevels en kozijnen zijn van hout en de VvE stond voor een grote onderhoudsbeurt. Ook was er vaak overlast van schildersteigers en de bewoners maakten zich grote zorgen over toekomstige onderhoudskosten. Verschillende duurzaamheidsplannen stonden al jarenlang centraal in de visie van de VvE, maar het bleef bij plannen. Doordat de servicekosten laag werden gehouden, ontbrak het de VvE aan middelen. De hoge energiekosten waren voor de VvE het laatste zetje om nu met alle bewoners in actie te komen. “De urgentie is op dit moment gewoon hoog. We willen voor de lange termijn gaan en kiezen daarom niet meer voor oplappen, maar voor renovatie’, aldus Judith, een van de drie bestuurders van VvE”.

Bewoners meenemen in de plannen
Volgens Judith zagen niet alle bewoners direct wat in de duurzame maatregelen met de daarbij horende externe financiering. Ze vonden het veel geld of hadden twijfels bij de opbrengst van bijvoorbeeld de isolatie. Met haar projectmanagement achtergrond trok ze direct de kar met een professionele aanpak: “Het afgelopen jaar hebben we alle bewoners regelmatig op de hoogte gehouden d.m.v. presentaties met uitleg , berekeningen en een onderbouwing van de verduurzaming noodzaak. Het is heel belangrijk om iedereen goed te informeren en te betrekken bij het proces. Ook hebben we extra vergaderingen georganiseerd om meer te vertellen over het leenproces bij het Nationaal Warmtefonds. Uiteindelijk heeft dat bijgedragen aan het feit dat wij als VvE akkoord zijn gegaan met de verduurzamingsplannen en het aangaan van de lening.”

Een lening met ruimte
Het bestuur schakelde een aannemer in die veel ervaring heeft met VvE’s. “Hij heeft ons ook getipt over het Nationaal Warmtefonds en geholpen met het kiezen van de juiste maatregelen. We plaatsen onder andere nieuwe kozijnen incl. HR ++ glas en kiezen voor het isoleren van de gevel. We hebben expres een vrij ruime lening aangevraagd. Mochten we niet alles gebruiken dan zitten we daar niet aan vast, maar houden we wel gelijk rekening met mogelijke hogere kosten door inflatie,” vertelt Judith.

Zorgvuldige aanvraag bij het Warmtefonds
Judith heeft veel aandacht besteed aan het doen van een goede aanvraag bij het Warmtefonds: “We wilden onze aanvraag gelijk zo compleet en volledig mogelijk indienen om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Daarom heb ik eerst alles netjes verzameld en vervolgens pas ingediend.” De ervaring leerde dat met een gedegen voorbereiding het halve werk is gedaan. Het proces met het Nationaal Warmtefonds verliep daarna soepel bij de VvE Rijsenburg/Walenburg. “Het is best ingewikkeld zo’n aanvraag, dus het was fijn dat ik altijd iemand kon contacten bij het Warmtefonds als er even iets onduidelijk was.”

Verbinding in de VvE
Hoewel het complex oorspronkelijk nooit zo hecht was, merkt Judith de laatste tijd verandering. “Het verduurzamen van onze gebouwen is een gezamenlijk doel geworden. We hebben ook met elkaar besproken dat we het echt samen doen en zijn een hechtere bewonersgroep geworden. Als bij oudere bewoners gordijnen of zonneweringen er af gehaald moeten worden voor de nieuwe kozijnen, hebben andere bewoners zich aangeboden om tegen die tijd te helpen. Dat is mooi om te zien. We kijken met zijn allen uit naar volgend jaar, dan worden de werkzaamheden uitgevoerd. Daarna organiseren we een buurtbarbecue om het te vieren.”

Ook verduurzamen met jouw VvE? Lees de tips van Judith:
- Bereid je echt goed voor. Neem alvast contact op met aannemers en installateurs en laat je ook door hen adviseren.
- Heldere en complete communicatie met de bewoners is écht essentieel voor het proces. Maak presentaties en denk van te voren uit hoe je bewoners mee kunt nemen.
- Houd in je projectbegroting rekening met inflatie van alle materialen. Sluit een lening af voor alle kosten en gebruik je eigen middelen als buffer. Je kunt extra boetevrij aflossen als het project helemaal klaar is.



Meer weten over de mogelijkheden bij het Warmtefonds voor jouw VvE?
Kijk dan op onze website voor informatie over de VvE Energiebespaarlening of neem contact met onze klantenservice.