Je VvE verduurzamen vraagt een strakke planning

Het gebouw van een VvE verduurzamen is een flinke kluif. De financiering ervan kan ook best wat voeten in de aarde hebben en een goede communicatie en planning is onontbeerlijk. “Plan vooral niet te krap, de ervaring leert dat het altijd net iets langer duurt dan van tevoren gedacht,” drukt Richard Rijsdijk van Blocnote met klem op het hart. Hij werd ingeschakeld door VvE Spinne in Goes om hen te begeleiden bij het proces om hun dak te isoleren.

Vraag Richard Rijsdijk niet teveel over isolatiewaarden, wat er komt kijken bij het plaatsen van HR++ glas of welke zonnepanelen de beste keuze zijn. Hij is namelijk geen expert op het gebied van de technische kant van verduurzamen. Daarentegen past het begeleiden van VvE’s op administratief en procesmatig vlak helemaal in zijn straatje. “Ik hou ervan alles tot op de bodem uit te zoeken, oftewel het minutieuze vlooiwerk. En de ervaring leert dat met een gedegen voorbereiding het halve werk is gedaan.”

VvE Energiebespaarlening

“Ik ben enorm goed geholpen door Edward Nijhof van SVn. Hij wist mij precies te vertellen welke stappen ik moest ondernemen en waar ik extra aandacht voor moet hebben. Het is ook goed dat er bepaalde voorwaarden en regels zijn. Zo belde ik Edward op een vrijdagmiddag over de afloop van de bezwaartermijn na de besluitvormende ALV. De periode van 30 dagen waarin de leden van de VvE de Spinne bezwaar mochten maken bij de rechtbank, verliep op maandag. Ik kreeg dan ook te horen van Edward: “Het is nog geen maandag.” Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is niet te snel te willen en geen aannames te doen. Je kunt je hier zelf enorm mee in de vingers snijden.”

Tips

  • Bereid de bestuursvergaderingen en ALV echt tot in de puntjes voor. Dit zijn mijlpalen in het proces!
  • Zorg ervoor dat de verslaglegging geen ruimte overlaat voor aannames. Op de pagina downloads voor VvE's op onze website staan onder andere voorbeeldteksten en checklists die u hiervoor kunt gebruiken.
  • Pak de communicatie met de leden en bewoners in een zo vroeg stadium op en betrek hen vanaf het eerste moment bij de plannen.
  • Breng het hele traject zo gedetailleerd mogelijk in kaart, zodat je rekening kunt houden met cruciale momenten.