Energiebesparende maatregel

Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter voor VvE's

Een Nul op de Meter complex wekt evenveel energie op als de bewoners nodig hebben voor de woningen en het huishouden. Wil je jouw VvE-complex Nul op de Meter maken? Als VvE kun je dan de VvE Energiebespaarlening tot maximaal € 65.000 per wooneenheid aanvragen.

Ontdek de voordelen

Wat levert een Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter je VvE op?

Zeer lage CO₂-uitstoot

Een complex dat zo duurzaam is dat je geen netto energieverbruik hebt betekent een minimale CO₂-uitstoot en dus een maximale klimaatwinst.

Minimale energiekosten

Met een netto energieverbruik van 0 zijn de energiekosten voor jouw complex minimaal. Dat betekent dus lage lasten en een lage 'footprint'.

Hypotheekkorting

Steeds meer banken geven een korting (of heffen geen toeslag) op de hypotheek als een woning een minimale CO₂-uitstoot heeft.

alt

Belangrijk om te weten

De VvE Energiebespaarlening gebruiken voor een Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter?

Bekijk de volgende aandachtspunten:

 • De VvE neemt de volgende maatregelen: isolatie van dak,  vloer, glas, gevel, kozijnen en deuren, een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning, kierdichtheid.
 • De maatregelen voldoen aan de hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid.
 • Een kierdichtheid die door een luchtdichtheidstest (Qv_10) kar [l/sm²] ten hoogste 0,4 bedraagt.
 • De energieprestatie moet door gecertificeerde partijen worden gegarandeerd. De VvE moet daarom een Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.
 • De VvE kan maximaal 75% van de hoofdsom gebruiken voor zonnepanelen, met een maximum van € 18.750- per appartementsrecht. .

Een berekening van een aannemer of energie-adviesbureau is verplicht. Hieruit moet blijken dat je woning na verbouwing Nul op de Meter is met een EPC-waarde van -0,2 of lager.

Maatregel Isolatiewaarden

 • Dakisolatie: minimale Rc-waarde 6,5 [m²K/W]
 • Gevelisolatie: minimale Rc-waarde 5,0 [m²K/W]
 • Vloerisolatie: minimale Rc-waarde 4,0 [m²K/W]
 • Glas: maximale U-waarde 0,8 [W/m²K]
 • Geïsoleerde kozijnen: maximale U-waarde 1,5 [W/m²K]
 • Geïsoleerde deuren (gevel): maximale U-waarde 1,5 [W/m²K]
alt

RVO kijkt met je mee

Beoordeling offerte

Voor een snelle beoordeling vragen wij de VvE om de offertes zo compleet mogelijk aan te leveren. Zorg ervoor dat alle isolatie-eisen duidelijk op de offerte staan vermeld. Voor de overige installaties (ventilatiesysteem, zonnepanelen en warmtepomp) zijn technische gegevens noodzakelijk.* 

*Denk daarbij niet alleen aan het merk en type van de installatie, maar ook aan de verwachte opbrengst. De aannemer of installateur kan de VvE hierbij ondersteunen.

Beoordeling ZEP+/NOM

Een aanvraag voor Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter gaat verder dan het uitvoeren van verschillende losse energiebesparende maatregelen. Daarom schakelen we voor de beoordeling van de offertes voor een Nul op de Meter-woning met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO bekijkt de offertes volgens vaste richtlijnen. 

Meer tijd

De beoordeling van een lening voor een Nul op de Meter woning neemt meer tijd in beslag. RVO vraagt om een extra verdiepingsslag inzake de maatregelen, eisen en prestaties. Dit heeft wel tot resultaat  dat de uiteindelijke maatregelen volledig bij uw situatie passen.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoeveel geld kan onze VvE maximaal lenen?

Wie verstrekt de Energiebespaarlening?

Onze VvE wil graag een lening aanvragen voor zonnepanelen. Mag dat?

Is de rente voor de VvE Energiebespaarlening overal in Nederland hetzelfde?