5 mei 2022

"Zonder Energiebespaarlening was verduurzamen voor mij geen optie"

Drone, woonwijk, overzicht, minder omgeving.

Hendrik Raap uit het Friese Buitenpost speelde al langer met het idee om zijn jaren tachtig-woning te verduurzamen. “Ik wilde graag stappen zetten om het maximale uit de woning te halen.” Met een paar aanpassingen, financiële hulp van het Warmtefonds en een extra rentekorting van provincie Fryslân kon Hendrik veel verbeteren en het wooncomfort aanzienlijk verhogen. “En wat kunnen betekenen voor het klimaat vind ik ook belangrijk.”

Hendrik ging najaar 2021 op zoek naar financiële hulp voor isolerende maatregelen. De isolatie op het dak was op dat moment niet dikker dan een centimeter. “Na een avond googlen kwam ik uit op de Energiebespaarlening van het Warmtefonds als beste optie.”

Beste en snelle optie
Door een financiële bijdrage van de provincie Fryslân is de Energiebespaarlening met een extra laag rentetarief beschikbaar: 0,5% lager dan de reguliere rentetarieven. December 2021 deed Hendrik zijn eerste aanvraag voor spouwmuurisolatie, hoogrendementsbeglazing en vloerisolatie. “Binnen een maand was het geregeld.”

Rente en aflossing
De maatregelen zouden Hendrik ongeveer 15.000 euro kosten. “Dat heb ik niet zo maar liggen en het Warmtefonds bood daarom uitkomst.” De mogelijkheid om boetevrij af te lossen en de lage rente van destijds, 1.3% over 10 jaar, gaven het laatste duwtje. “Bij een gewone lening betaal je toch al gauw 5% rente.” Daarbovenop kwam nog de gunstige rentekortingsregeling tussen het Warmtefonds en de provincie Friesland. De provincie geeft haar inwoners 0,5% rentekorting.

Isolatie en warmtepomp
Na zijn akkoord in januari dit jaar, heeft Hendrik de eerste isolatiemaatregelen getroffen, zoals de isolatie van de zoldervloer. De kunststofkozijnen worden over drie weken geplaatst. Daarna wordt de spouwmuur gevuld. “Ook denk ik wel eens na over een warmtepomp, maar daar wil ik me eerst verder in verdiepen. Wie weet vraag ik die in een later stadium nog eens aan.”

Normaal inkomen
Hendrik benadrukt dat het een heel positieve regeling is voor mensen met een normaal inkomen. “Het is een laagdrempelige manier van lenen en al mogelijk vanaf 1.000 euro. Daardoor kun je met een kleine beurs ook al wat doen aan energiebesparing en een beter wooncomfort. Dit is echt de meest gunstige financiering. Zonder deze mogelijkheid had ik geen energiebesparende maatregelen kunnen treffen voor mijn huis.”

Ook je woning verduurzamen tegen lage kosten (in Fryslân)?
Klik verder op onze website of ga meteen naar de speciale provinciepagina voor de Energiebespaarlening Fryslân.

Drie tips voor wie gericht wil verduurzamen
Hendrik Raap raadt eigenaar-bewoners zonder onbeperkt budget het volgende aan:

  • Bepaal eerst het bedrag dat je maximaal kunt lenen en kijk daarna wat je er allemaal voor zou kunnen doen.
  • Verduurzaam zo veel mogelijk (mits je het natuurlijk kan afbetalen).
  • Spreek erover met familie en vrienden. Zo kom je op nieuwe ideeën en wissel je kennis uit. Laat je ook goed informeren door experts.