28 april 2022

Tegen 0% rente van het gas af met de Energiebespaarlening Den Haag

De eerste Energiebespaarlening Den Haag met volledige rentevergoeding door de gemeente wordt gebruikt om helemaal van het gas af te gaan. Gerbert Trommel en Christine Tjon Atsoi gebruiken de lening voor de financiering van een volledig elektrische warmtepomp en zonnepanelen. “We doen het voor het milieu en lagere energielasten. En we betalen helemaal geen rente.”

Milieu en kosten

Hoewel Gerbert en Christine een vrij nieuw huis uit 2016 hebben, dachten ze toch steeds vaker na over hoe ze verder konden verduurzamen. Gerbert: “In het kader van milieu en vergroening, maar ook vanuit kostenoogpunt. Gas is duur en we verwachten dat het de komende jaren niet goedkoper zal worden.”

In de loop van vorig jaar ontstond daarom steeds meer het idee om van het gas af te gaan. Christine: “Dan kom je al snel uit op een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, zodat je met de opbrengst daarvan het stijgende elektriciteitsverbruik kunt opvangen.” Gerbert: “En het leek ons goed om alvast voor te sorteren op een elektrische auto en alvast na te denken over een oplaadpunt voor een elektrische auto.” *

* Een laadinfrastructuur is via het Warmtefonds alleen te financieren als VvE, niet als eigenaar-bewoner

Rentevrij lenen

Alles uitzoeken was voor Gerbert en Christine al met al best wat werk. Ook al is Gerbert als controller gewend om het financiële plaatje helder te krijgen. Een gesprek met iemand van gemeente Den Haag en een technisch expert van de Woonwijzerwinkel bood al veel inzicht. Christine: “We hebben daarna bij de Woonwijzerwinkel nog een onafhankelijk betaald advies aangevraagd. Daarna wisten we precies wat qua oplossingen het beste was om te doen.”

Na het nodige uitzoekwerk kwamen zij voor de financiering van de maatregelen op een combinatie van subsidie door het Rijk, subsidie van de gemeente, een eigen bijdrage met spaargeld én de Energiebespaarlening Den Haag van het Warmtefonds. “De rente was eind vorig jaar met 1,8% al best wel laag en begin 2022 bleek de lening dankzij de gemeente helemaal rentevrij te zijn. Dat was een aangename verrassing.”

Besparen en aflossen

Het aanvraagtraject via het Warmtefonds verliep daarna snel en eenvoudig. Op dit moment is de plaatsing van de zonnepanelen ingepland en lopen er nog gesprekken met verschillende leveranciers voor de installatie van de warmtepomp. Gerbert: “We merken dat verduurzaming populair is, want het is erg druk in de markt.”

Laat het werk en een lening voor financiering je niet afschrikken, raden ze allebei aan. “Besteed genoeg tijd aan de voorbereiding en besef dat de lening geen gat in je budget slaat. We besparen meer op de maandelijkse energiekosten dan dat de maandelijkse aflossing van de lening kost.”

Den Haag staat klaar voor iedere huiseigenaar die hulp wil bij verduurzaming


Wethouder Liesbeth van Tongeren geeft aan dat Den Haag in deze collegeperiode de ambitie heeft om in de collegeperiode 25.000 woningen ‘transitieklaar’ te maken. Dit houdt in dat deze woningen minimaal energielabel C of B hebben bereikt. “Iedereen die daar behoefte aan heeft willen we daarbij helpen. Met advies en met financiële ondersteuning voor inwoners die hun woningen willen isoleren en verduurzamen.” 


‘Kunnen we het betalen?’ 

Hierin speelt de volledige rentekorting voor inwoners die gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Warmtefonds een belangrijke stimulerende rol. Want naast de geschiktheid van een woning en de potentiële resultaten en besparingen is natuurlijk ‘kunnen we het betalen?’ een belangrijke afweging.” 


Advies inwinnen

Van Tongeren heeft belangrijke tips voor mensen die overwegen maatregelen te nemen, maar twijfelen: “Win advies in bij de gemeente. Den haag biedt uitgebreide dienstverlening voor mensen die hun woning willen verduurzamen. Van onze websitepagina over duurzaam wonen tot onze adviseurs van het team van Hou van je Huis. Zij denken met je mee en zetten alle stappen en financiële mogelijkheden op een rij. 

Meer weten over renteloos lenen voor verduurzaming in gemeente Den Haag?
Kijk hier voor meer informatie over en alle mogelijkheden voor de Energiebespaarlening Den Haag.

Als eigenaar-bewoner stapsgewijs van het gas af? Drie tips van Gerbert en Christine

  1. Neem de tijd om zelf vooraf goed uit te zoeken wat de beste maatregelen, oplossingen en financieringsmogelijkheden zijn voor jouw verduurzamingsdoel.
  2. Win ook onafhankelijk advies in om je plannen te beoordelen en door te nemen.
  3. Kijk naar het hele financiële plaatje: ook naar wat je mogelijk bespaart doordat belastingen en andere bijkomende kosten omlaag gaan of wegvallen.