22 juni 2022

"Sinds de isolatie is het hier binnen nooit meer dezelfde temperatuur als buiten"

Rik van Boven dacht dat hij met zijn vrouw in een redelijk geïsoleerd huis woonde. Maar de Tilburgse woning uit 1985 bleek uiteindelijk toch nog een stuk beter te verduurzamen dan in eerste instantie gedacht. Met hulp van het Warmtefonds investeerde Rik in spouwmuur-, vloer- en dakisolatie en in nieuwe kozijnen en hr++-beglazing. “Het effect van de spouwmuurisolatie merk ik dagelijks.”

Woning: bouwjaar 1985
Lening Warmtefonds: 20.000 euro
Maatregelen: spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, nieuwe kozijnen en hr++-beglazing

Door de vorige bewoners was de garage bij de woonruimte betrokken. Een fijne extra leefruimte, maar helaas zonder spouwmuur. “Het was er daardoor ’s avonds binnen net zo koud als buiten.”

Verduurzamingsplan
Via een gemeentelijke regeling had Rik eerder al zonnepanelen op zijn platte dak laten leggen. De hogere energieprijzen en een Tilburgse campagne zette hem en zijn vrouw aan het rekenen. “Het bleek al snel dat isoleren zeker de moeite waard was dus maakten we een verduurzamingsplan met daarin de maatregelen die we wilden aanpakken.”

Zonder poespas
Naast een eigen inleg en subsidiemogelijkheden van RVO zocht Rik voor aanvullende financiering verder op het internet. Het Warmtefonds bood uitkomst. “Een lening tegen een lage rente en geen poespas of extra kosten zoals je bij de hypotheek ophogen hebt. Declaraties dien je in via een bouwdepot, dat werkt ook altijd prettig.”

Vrij soepel verlopen
Het offertetraject duurde langer dan verwacht en daardoor verliep ook twee keer de termijn bij de aanvraagprocedure. Uiteindelijk bood een constructie met drie aannemers voor de verschillende onderdelen een oplossing. “Wel wat omslachtig, ook in de administratie, maar na de horde van het indienen is alles vrij soepel verlopen.”

Samen met de buren
Inmiddels zijn de muren van het huis en de oude garage geïsoleerd. “Het isolatiebedrijf raadde ons aan om toch de hele woning te doen. Bij inspectie bleek ook nog wel zes centimeter spouw beschikbaar voor isolatie. De buren, die we over onze plannen hadden verteld, deden ook gelijk mee.” Deze zomer komen in de aanbouw de nieuwe kozijnen met hr++-glas en dakisolatieplaten maken de verduurzamingsoperatie compleet.

Minder koud én warm
Rik merkt het effect van de isolatie dagelijks. “Afgelopen winter kwam de temperatuur in de aanbouw niet meer onder de tien graden en nu het warmer wordt, merken we ook dat het verkoelend werkt en ons huis minder snel opwarmt. Mijn advies: onderzoek goed wat mogelijk is. Er kan vaak meer dan je in eerste instantie denkt.”

Drie tips voor wie echt rendement wil halen uit isolatie

  • Kijk naar het rendement dat je met gevel- en dakisolatie kunt behalen. De kosten zijn vaak niet zo hoog en de winst is aanzienlijk.
  • Vaak kun je meer bij-isoleren dan je in eerste instantie denkt op basis van hoe oud je huis is. Vaak is er meer mogelijk als je een isolatiebedrijf laat meekijken in huis.
  • Let goed op de combinatie van verschillende maatregelen en de extra mogelijkheden die je dan krijgt voor subsidies.