13 maart 2023

Renteloze lening uitkomst voor Gerrie en Steef uit Olst

Gerrie (71) en Steef (73) uit Olst wilden al langer hun twee-onder-een-kapwoning in Olst verduurzamen. De stijgende energiekosten en hun eigen zoon gaven het laatste zetje om echt de volgende stap te zetten. Bij de bank konden ze helaas niet voldoende geld lenen. Gelukkig zochten ze verder en konden ze tegen 0% rente een ruime lening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Komende zomer liggen er zonnepanelen op het dak en krijgen ze vloerverwarming en een warmtepomp.

Energiebespaarlening 0%
De zoon van Gerrie en Steef, die zelf installateur is, gaf zijn ouders het laatste duwtje in de goede richting. ‘Pap, mam, verduurzamen betaalt zich op dit moment echt uit’. Hij hielp ook bij het bepalen van de juiste energiebesparende maatregelen voor het huis. Omdat ze vooral het gasverbruik wilden verlagen, kozen ze voor een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen. Steef maakte direct een afspraak bij een hypotheekverstrekker. “Omdat we bijna 75 zijn was het moeilijk om voor de verduurzaming te lenen bij een bank. We konden helaas maar 19.000 euro lenen, terwijl we meer nodig hadden voor de energiebesparende maatregelen die we wilden doorvoeren.” Het stel ging verder op onderzoek uit en stuitte op de website van het Nationaal Warmtefonds. Hier kwamen ze tot de conclusie dat ze wel de gewenste 25.000 euro konden lenen. Ook waren ze aangenaam verrast te lezen dat eigenaar-bewoners een Energiebespaarlening konden krijgen tegen 0% rente voor de gehele looptijd van de lening. “Ik wist dat ons verzamelinkomen onder de 48.625 euro bruto was en we waarschijnlijk goedkoper konden lenen.”

Laagdrempelig en goed geholpen
Na het lezen van dit nieuws vroegen ze direct een vrijblijvende offerte aan voor een Energiebespaarlening. Steef vertelt: “Ik had het proces bij het Warmtefonds wat trager en lastiger verwacht. Maar dat viel echt heel erg mee. We konden alles makkelijk zelf invullen en de stappen waren laagdrempelig. Tussendoor heb ik een paar keer met de klantservice geschakeld. Die hielpen me altijd verder. Ik had bijvoorbeeld een vraag over de eerste offerte, daarin stond namelijk een Energiebespaarlening met een hoger rentepercentage dan ik had verwacht. Na het indienen van meer gegevens en een tweede beoordeling kregen we een offerte met een Energiebespaarlening met 0% rente. In verband met de levensduur van de warmtepomp is de looptijd van de lening 15 jaar.“

Zonnepanelen, vloerverwarming en warmtepomp
Met de offerte stapten ze naar hun zoon om te kijken wat er haalbaar was qua materialen en planning. “We hebben mazzel met onze zoon. Hij plaatst in maart de warmtepomp, in april de vloerverwarming en later in de zomer de zonnepanelen. Komende zomer zijn we dus bijna helemaal van het gas af. We krijgen ook extra subsidie van de overheid, omdat we een warmtepomp nemen.”

Op een mooie dag
Terwijl Gerrie en Steef met de voorbereidingen bezig waren voor hun gouden huwelijk, kregen ze een telefoontje van de klantenservice van het Nationaal Warmtefonds. “Normaal is de tijd van de beoordeling tot de goedkeuring gemiddeld een paar weken, maar onze lening werd eerder goedgekeurd dan we hadden verwacht. Ook kregen we te horen dat we inderdaad tegen 0% konden lenen, de dag werd nog leuker! We kijken uit naar de zomer als alles is geïnstalleerd.”

Ook verduurzamen? Lees hier meer over de voorwaarden van de Energiebespaarlening.