23 december 2020

Eerste Energiebespaarlening in Zeeland is voor de familie Van de Ketterij uit Vlissingen

Sinds 15 november kunnen Zeeuwse woningeigenaren en VvE’s een Energiebespaarlening Zeeland aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Door een financiële bijdrage uit de Regio Deal Zeeland is de regionale variant van de Energiebespaarlening beschikbaar met een rente die lager is dan het reguliere, landelijke rentetarief. De eerste lening is voor de familie Van de Ketterij uit Vlissingen. Zij kochten vorig jaar een hoekwoning uit 1949 die wel een upgrade naar de huidige maatstaven kon gebruiken.

“Op de bovenste verdieping sloten de ramen niet of gingen moeizaam open, en in het enkele glas zaten gaatjes en scheurtjes”, vertelt Claudia van de Ketterij. “Het tochtte behoorlijk en was geen fijne omgeving om in te slapen.” De verhuizing ging in sneltreinvaart. De familie zette hun spullen in de woning en vertrok voor een al geplande vakantie. Bij terugkomst zouden ze de woning verder aanpakken. “Maar toen kwam corona. Showrooms sloten en alle aannemers zaten ineens vol.”

alt

Minder last van tocht en geluid

Ze waren pas in oktober aan de beurt. Van de Ketterij: “De kunststof kozijnen met HR++ glas in de slaapkamers zijn een verademing en het wachten waard. We merkten meteen dat we minder last hebben van tocht en geluid van buiten. En wat fatsoenlijk sluitende ramen en ventilatie met het wooncomfort doen, is niet te beschrijven.” Om het elektra-gebruik van eventuele elektrische vloerverwarming op te vangen, zocht Van de Ketterij op internet naar zonnepanelen. “We kwamen terecht op de website van het Nationaal Warmtefonds en zagen dat we met een Energiebespaarlening geld konden lenen tegen een aantrekkelijke rente. Ons spaargeld ging richting de bodem, dus voor ons had de lening geen betere timing kunnen hebben.”

Zonnepanelen combineren met isolerende deuren

Zonnepanelen financieren met de Energiebespaarlening kan in combinatie met minimaal één andere (energiebesparende) maatregel. “De leningmogelijkheid gaf ons financiële ruimte”, zegt Van de Ketterij. “We besloten geld te lenen voor de zonnepanelen en dit te combineren met de benodigde vervanging van de buitendeuren met enkel glas. De voor- en achterdeur worden van kunststof en krijgen HR++ glas. Ons resterende spaargeld en de overwaarde op de vorige woning steken we in een geïsoleerde vloer met elektrische vloerverwarming en een nieuwe keuken met elektrisch koken. Ons doel is aardgasvrij te worden. Daarvoor willen we volgend jaar onze cv-ketel vervangen door een warmwaterboiler.”

Lening terugbetalen uit winst op de energierekening

De lening is rond en dus kan het werk beginnen. Van de Ketterij: “Dat start begin 2021. We hebben voor lokale ondernemers gekozen. Dat voelt vertrouwd, zo dicht bij huis. Volgens de leverancier van de zonnepanelen kunnen we naar bijna nul op de meter, wat betekent dat we straks evenveel opwekken als dat we aan energie nodig hebben. De Energiebespaarlening betalen we terug uit de winst op de energierekening. Voorlopig kunnen we wel even vooruit, al smeden we alweer vervolgplannen in ons hoofd. Verduurzamen werkt verslavend!”

Lees meer over de Energiebespaarlening Zeeland.