23 mei 2022

Waarom een warmtepomp via het Warmtefonds?

Vrouw leest instructie bij warmtepomp, close-up vrouw, titel folder leesbaar.

Wie toe een voldoende geïsoleerde woning heeft en toe is aan de vervanging van de oude cv-ketel staat voor de vraag: vernieuwen of over op een duurzamer alternatief, zoals een (hybride) warmtepomp? Dat wordt namelijk vanaf 2026 verplicht. Veel gedoe en hoge kosten? Dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. En voor de financiering kun je als huiseigenaar of VvE gebruik maken van subsidie en aanvullende regelingen, zoals de landelijk beschikbare Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Drie goede redenen om de aanschaf van een (hybride) warmtepomp en aanvullende financiering bij het Warmtefonds te overwegen:

  • Relatief goedkoop

De aanschaf van een hybride warmtepomp is met een bedrag tussen de 2.000 en 4.500 euro relatief goedkoop. Zeker als je het bedrage afzet tegen de hoge energieprijzen en de terugverdientijd. Je profiteert als huiseigenaar of VvE’s direct van een lager energieverbruik en een minder hoge rekening: de energiekosten voor gas dalen met 50 tot 75 procent.

  • Makkelijk te plaatsen


De meeste hybride warmtepompen zijn eenvoudig te installeren, naast je cv-ketel. De warmtepomp wordt ook steeds kleiner en stijlvoller. Installatie is minder dan een dag werk, al is er nu wel een wachttijd vanwege de explosief gestegen vraag naar (hybride) warmtepompen. Voor installateurs wordt het wel aantrekkelijker om meer over te stappen van cv-ketels naar warmtepompen en voor dit werk meer monteurs aan te trekken.


  • Laagdrempelig financierbaar

De overheid stimuleert de aanschaf van een warmtepomp en koppelt hier verschillende subsidiemogelijkheden aan. Niet iedere huiseigenaar of VvE heeft zelf voldoende geld beschikbaar. Wel zijn er verschillende regelingen om het aanvullende bedrag te financieren. De (VvE) Energiebespaarlening van het Warmtefonds is landelijk beschikbaar en verkrijgbaar tegen een aantrekkelijke rente en zonder verborgen kosten.

Meer weten over de aanschaf van een Warmtepomp?

Kijk op onze website naar de verschillende mogelijkheden voor de aanschaf van een warmtepomp voor particulieren bij het Warmtefonds of voor de mogelijkheden voor de aanschaf van een warmtepomp voor VvE's.