20 januari 2022

Extra stimulans verduurzaming met renteloze lening voor Haagse woningbezitters

Je woning verduurzamen wordt voor inwoners van Den Haag dankzij de gemeente en het Warmtefonds een stuk makkelijker gemaakt. De gemeente vergoedt sinds dit jaar namelijk de volledige rente voor de Energiebespaarlening Den Haag. Hiermee is Den Haag de eerste gemeente die zorgt dat inwoners volledig rentevrij een lening kunnen afsluiten om hun huis te verduurzamen. Een welkom gebaar met de hoge energieprijzen van nu.

Met de Energiebespaarlening Den Haag kunnen Hagenaren met een eigen woning bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen, hun woning volledig isoleren of zonnepanelen plaatsen.

Lagere lasten, hoger comfort

Naast een directe besparing op energielasten, profiteren zij dankzij deze investering van een hoger wooncomfort en een grotere kans op het waardebehoud van hun woning en een bijdrage aan de energietransitie.

‘Minder opwekken, minder afrekenen’

Wethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie Liesbeth van Tongeren is enthousiast over de nieuwe regeling. “Energie besparen is altijd een goed idee; lager energiegebruik betekent minder opwekken én minder afrekenen. Naast soms kleine gedragsveranderingen zijn daarvoor helaas ook grotere investeringen nodig en dat geld heeft niet iedereen zomaar liggen. Zelfs als het zichzelf op de lange termijn terugbetaalt kan een renteloze lening mensen net dat steuntje in de rug geven om nu aan de slag te gaan.”

‘Toegankelijker om te verduurzamen’

Ook Frank Nivard, Fondsmanager Nationaal Warmtefonds, is blij met deze samenwerking: “Het Warmtefonds ziet deze samenwerking met Den Haag als een mooie volgende stap. De gemeente maakt het voor particuliere woningbezitters nog toegankelijker om hun woning te verduurzamen. Financiële drempels wegnemen is ook essentieel om de energietransitie in provincies en gemeenten verder te stimuleren.” Het Warmtefonds hoopt dat na Den Haag verdere regionale overheden volgen. Meer samenwerkingen zorgen voor een structurelere verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Ook een extra rentevergoeding voor verduurzaming in jouw regio?

Met verschillende provincies en andere gemeenten heeft het Warmtefonds ook mooie samenwerkingsregelingen getroffen. Kijk voor de rentevergoedingsregeling in jouw regio als je huiseigenaar bent in Zeeland, Friesland, Leidschendam-Voorburg of Drenthe.

Lees meer over de Energiebespaarlening Den Haag in dit artikel van Stadszaken.