25 maart 2022

Ernst Jan Boers over verduurzaming en financiering

Bestuursvoorzitter van het Nationaal Warmtefonds, Ernst Jan Boers, werd geïnterviewd voor de special ‘Innovatie in Nederland: duurzaamheid in de bouw’, ook te lezen in Trouw vandaag. Lees hieronder de expertcolumn over woningverduurzaming en financiering.

Waar te starten bij een duurzame woning?

“Je kunt het beste beginnen met alles wat met de isolatie van de woning te maken heeft. Dat levert de grootste reductie van je energieverbruik op. Je zit goed, ongeacht de strategie die de gemeente kiest voor het verduurzamen van de wijk.”

En als stap 2?

“Zonnepanelen op je dak. Die zijn niet alleen goed voor je eigen energierekening. We hebben ongelofelijk veel duurzame opgewekte elektriciteit nodig. Met het elektriciteitsnet alleen redden we het niet. Als zo meteen het grootste deel van de auto’s elektrisch is, moet je decentraal energie opwekken.”

Wat adviseer je mensen met leenangst?

“Leenangst is een slechte raadgever. Verduurzamen loont en is ook bereikbaar voor huiseigenaren met weinig leenruimte. Dus óók als je geen spaargeld hebt of een kleine spaarbuffer hebt waar je niet aan wilt komen. Je verdient het geld dat je leent voor het verduurzamen van de woning terug.”

“Je kunt tegen 2% rente lenen en lost het bedrag in 20 jaar af. Je leent niet voor een tv of keuken, maar investeert in iets wat je fundamenteel terugverdient. Zeker bij isolatiemaatregelen. Je ziet je geld terug in een lagere energierekening. De waarde van je huis neemt toe en je draagt bij aan het Klimaatakkoord.”

(bron: Topic Nederland)Meer over het Warmtefonds?

Lees dan ook het artikel met Ernst jan Boers: Warmtefonds maakt verduurzaming voor iedere huiseigenaar bereikbaar.