27 maart 2023

VvE Espoortflat in Enschede verduurzaamt met behulp van VvE Energiebespaarlening

De Espoortflat, gebouwd in 1970, staat tegen de binnenstad van Enschede. Het gebouw was toe aan modernisering en de onderhoudskosten werden steeds hoger. In ieder geval waren de schuifpuien op alle 16 verdiepingen aan vervanging toe.
Toen het VvE bestuur zich ging verdiepen in het vernieuwen en verduurzamen van de puien ging het kriebelen om het gehele gebouw aan te pakken. Maar hoe pak je zo’n grootschalig renovatie- en verduurzamingsproject dan aan? VvE bestuurder Ger Gankema vertelt. 

Meerdere vergaderingen 
“We legden de keuze tijdens de vergaderingen voor aan de bewoners. Niets doen betekent meer betalen aan alle onderhoudswerkzaamheden voor bijvoorbeeld de kozijnen. Gaan we voor verduurzamen, dan gaan de stookkosten omlaag. Meer servicekosten per maand verdient zich dus uiteindelijk terug. Na een aantal vergaderingen heeft bijna 100% van de leden ingestemd met de plannen.”

Ervaringen ophalen bij andere VvE’s 
Om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen bezocht het VvE bestuur een andere VvE. Deze VvE maakte eerder met behulp van financiering vanuit de Energiebespaarlening grote verduurzaamheidsslagen. De VvE Espoortflat leerde hier veel van, maar het bleef zoeken welke maatregelen bij de flat en de bewoners passen. Ger: “Er wonen veel jonge mensen in de flat met een laag tot gemiddeld inkomen. We willen de 81 bewoners niet op te hoge servicekosten jagen. Anderzijds wilden we wel meteen grote stappen zetten om het gebouw te verduurzamen. Het was zoeken naar de juiste maatregelen”

Goed geholpen door investment manager van Warmtefonds

Uiteindelijk bood een bewoner met een achtergrond in architectuur aan om alles technisch in kaart te brengen. Wat is betaalbaar, wat zijn de alternatieven?
Het aanvragen van een VvE Energiebespaarlening was de volgende stap. “We zijn daarna gelukkig erg goed begeleid door Thijs Franssen, de investment manager van het Warmtefonds. Fijn, want er komt veel bij kijken. Te beginnen bij een papierwinkel aan alle documenten die ingevuld en gecontroleerd moeten worden, aldus Ger.”
Uiteindelijk leent de Espoortflat 3,8 miljoen voor verschillende maatregelen. Ieder appartement krijgt zijn eigen luchtverversing systeem. Aan de noordkant van het gebouw zijn de gevels van steen, hier komt een isolatiepakket tegen aan. Bij de oostkant komen nieuwe schuifpuien met driedubbelglas. Ook worden de vloer en het dak extra geïsoleerd.

Hobbels in het proces
Helaas waren er wel tegenvallers in het proces. Door de coronamaatregelen konden we minder vaak fysiek afspreken en is de besluitvorming vertraagd. Daarbij zorgde de situatie in Oekraïne voor hogere prijzen van de materialen. “We moesten opnieuw naar de tekentafel en berekeningen maken met nieuwe prijzen. Dat was pech en vertraagde het proces met een aantal maanden.”

Rentekortingsregeling van provincie Overijssel
Gelukkig waren er ook grote meevallers voor de VvE. Zo kregen ze een subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarbovenop kwam nog de gunstige rentekortingsregeling tussen het Nationaal Warmtefonds en de provincie Overijssel. De provincie gaf haar eigenaar-bewoners en VvE’s destijds een rentekorting van 0,5% om verduurzaming te stimuleren. De rentekortingsregeling is in 2019 geëindigd omdat het budget benut was. De VvE Espoortflat had de aanvraag toen al ingediend en kon nog van de rentekorting gebruik maken.

In het voorjaar van start
Dit voorjaar starten de werkzaamheden. Het hele gebouw wordt als het ware als een doos dichtgemaakt. “Als de situatie zo blijft als nu, verdienen we de investering binnen 10 jaar terug. In de tussentijd zitten alle bewoners er comfortabeler en krijgt het hele gebouw van de buitenkant een veel fraaier aanzicht.”

Ook de VvE verduurzamen tegen lage kosten? Bekijk hier meer informatie over de VvE Energiebespaarlening.

2 tips van Ger Gankema:

  • Van tevoren is het heel belangrijk dat je heel goed technisch in kaart brengt welke maatregelen mogelijk zijn. Besteed hier voldoende tijd aan en vraag verschillende opinies. 
  • Bezoek of neem contact op met andere VvE’s die met behulp van de VvE duurzame stappen hebben gezet. Hier leer je veel van.