2 september 2022
Gasloos wonen door de investering in een warmtepomp en zonnepanelen
Tony Dijksterhuis liet in 2018 een nieuw huis bouwen in Assen. Vanwege meer ruimte, maar ook met het oog op verduurzaming. De nieuwe woning was volgens de laatste normen gebouwd en dus vrij goed geïsoleerd. In het plan zaten al zes zonnepanelen en ook werd er een duurzame ketel geplaatst. Toch wilde Tony nog verder verduurzamen. “In het kader van milieu en vergroening, maar ook vanuit kostenoogpunt.” Met financiële hulp van het Warmtefonds investeerde Tony in extra zonnepanelen en een warmtepomp. Als inwoner van Drenthe kon hij ook nog eens gebruik maken van de extra rentekortingsregeling.
Tijdens de bouw van het nieuwe huis waren een warmtepomp en extra zonnepanelen erg prijzig. Daarom werd die wens uitgesteld. Ook liep het energiecontract van het gezin Dijksterhuis afgelopen januari af. Het opvragen van verschillende offertes voor nieuwe energiecontracten en de fors gestegen prijzen, zette Tony opnieuw aan het denken. Extra verduurzaming kwam daardoor weer op de agenda.
Snel geregeld
Tony: “Eerst wilden we met eigen middelen verduurzamen, maar dat was een te grote hap uit ons spaartegoed. Na het afwegen van verschillende opties en veel avonden googlen kwamen we uit bij het Warmtefonds. De rentetarieven en de lange looptijd zijn erg aantrekkelijk. Ook vond ik het een fijn idee dat het een regeling vanuit de overheid is. Dat voelt extra veilig aan. Door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe betalen inwoners een lagere rente dan voor de landelijke Energiebespaarlening. Een fijne rentekortingsregeling dus. In januari startten we de aanvraag van 15.000 euro bij het Warmtefonds en in februari was het geregeld.”
Voor de winter van het gas af
Een aannemer adviseerde ons om te starten met zonnepanelen en een warmtepomp. “Op dit moment is de plaatsing van Twintig extra zonnepanelen ingepland na de bouwvak. Met de warmtepomp erbij, die later dit jaar komt door een langere levertijd, zijn we in principe energieneutraal. Voor de winter hoop ik dan echt van het gas af te zijn,” aldus Dijkstra. En dat heeft veel effect op de maandelijkse energierekening van de familie Dijksterhuis. “Vertrouwend op onze berekening verwacht ik dat we vanaf eind dit jaar 2/3 minder aan stookkosten betalen per maand. Het verschil is behoorlijk.”
Boetevrij aflossen
Het boetevrij aflossen was voor Tony uiteindelijk de doorslaggevende reden om de lening aan te vragen. “Mochten we een keer wat over hebben, los ik de Energiebespaarlening zoveel mogelijk extra af. Iedere maand krijg ik een update van Warmtefonds via de mail. Zo weet ik altijd wat de status is van mijn lening.” Met de verduurzamingsmaatregelen kunnen Tony en zijn gezin weer een tijdje vooruit. Maar voor de toekomst denkt hij na over het isoleren van het dak van de garage. In de tussentijd praat hij met zijn buren en kennissen gewoon verder over alle ontwikkelingen rondom energiebesparende maatregelen. Tony: “Leuk en goed om te zien dat iedereen met verduurzaming bezig is in de omgeving, dat inspireert!.”
Drie tips van Tony
- Maak een duidelijke berekening: wat worden mijn maandelijkse lasten zonder en met verduurzaming? Vervolgens kun je de lening tegen de maandelijkse kosten afzetten
- Een stappenplan voor het aanvragen van de lening en de vervolgstappen kan helpen om het overzicht te houden
- Op de website van het Warmtefonds is genoeg informatie te vinden over de opties en regelingen, dit helpt in de voorbereiding