Energiebesparende maatregel

Lage temperatuur-afgiftesysteem

Een lage temperatuurafgiftesysteem (LTV) verwarmt je huis gelijkmatig, meer constant en milieuvriendelijker dan een radiator. Het is comfortabel en je bespaart energie.
Een lening aanvragen

Ontdek de voordelen

Wat levert een lage temperatuurafgiftesysteem jou op?

Meer wooncomfort

Een lage temperatuurafgiftesysteem zorgt voor een meer gelijkmatige warmteverdeling en daarmee voor een hoger wooncomfort.

Betere luchtkwaliteit in huis

Een LTV vermindert stofschroei, zwevend stof in de lucht en stofmijt. Dat zorgt voor een betere luchtkwaliteit in huis.

Een lager energieverbruik

Omdat een lagere aanvoertemperatuur mogelijk is, kun je met een lager energieverbruik jouw woning verwarmen.

alt

Werking

Hoe werkt een lage temperatuurafgiftesysteem?

Lage temperatuurverwarming is er in de vorm van vloerverwarming, wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze vorm van verwarming werkt met stralingswarmte. Vanuit de vloer, wand of radiator straalt de warmte naar de omgeving, wat een aangename warmte geeft.

Bij gewone (centrale) verwarming kan de aanvoertemperatuur van het water oplopen tot 80 ⁰C. Bij LTV is dit maximaal 55 ⁰C. Daardoor kun je met een lager gasverbruik toch je huis warm houden. Dit scheelt op je gasrekening en heeft een gunstig effect op het milieu.

alt

Belangrijk om te weten

De Energiebespaarlening gebruiken voor een lage temperatuurafgiftesysteem?

Denk aan de volgende aandachtspunten:
  • Je hebt niet eerder deels of geheel een lage temperatuurafgiftesysteem in een woning aangebracht (zoals vloer of wandverwarming, LT-radiatoren, LT-convectoren of LT-luchtverwarming).
  • De maximale aanvoertemperatuur is 45 – 55 ⁰C. Bevestiging van de gevraagde kwaliteit is nodig via een door de aannemer ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur.

Vloerverwarming, radiatoren en/of wandverwarming?

Meestal is vloerverwarming zuiniger dan radiatoren. De maximale watertemperatuur die voor vloerverwarming gebruikt wordt, is lager en hoeft daardoor minder opgewarmd te worden. Of alleen vloerverwarming voldoende is om je huis te verwarmen, hangt af van de isolatie van de woning en de hoogte van de plafonds. Het is ook mogelijk om vloerverwarming met radiatoren te combineren. Dit is zelfs een zeer goede een veel gebruikte methode om je huis te verwarmen.

Wandverwarming komt iets minder vaak voor. Net als bij vloerverwarming is een netwerk van buizen in de muur verwerkt, waardoor de ruimte met stralingswarmte wordt verwarmd. Doordat het muuroppervlak veel groter is dan een radiator, volstaat een lage temperatuurafgiftesysteem om de ruimte via muurverwarming te verwarmen. Aangeraden wordt om wandverwarming aan de binnenkant van de buitenmuur te bevestigen voor het beste comfort (dus niet op de tussenwanden). Zo zorg je ervoor dat het huis rondom warme muren heeft.

alt

Onze tips

Wat te doen voor een lage temperatuurafgiftesysteem?

  • Zorg voor zeer goede isolatie van je woning. Dat is noodzakelijk bij LTV.
  • Als je eenmaal LTV met vloer- of wandverwarming hebt, kun je de thermostaat tot 2 ⁰C lager instellen dan je gewend was. Een paar uur voor je ‘s nachts gaat slapen en bij afwezigheid overdag kan de thermostaat nog eens 2 ⁰C lager. Een verdere verlaging wordt afgeraden, want dan duurt opwarmen te lang.
  • Heb je LTV met LT-convectoren (radiatoren voor LTV), zet dan een uur voordat je gaat slapen of vertrekt de thermostaat 2 – 4 ⁰C lager.
  • Let er bij aanschaf van LTV met vloer- of wandverwarming op dat er een zuinige pomp bij zit (Energielabel A) met een schakelaar die de pomp automatisch uitzet als er geen warmte nodig is.
  • Ga je verbouwen en kun je flink investeren? Overweeg dan de LTV te combineren met een warmtepomp. Dat bespaart de meeste energie.
  • Heb je last van gevoelige luchtwegen? Ook dan is LTV een goed idee. Dit systeem vermindert stofschroei (stofdeeltjes die op hete metalen vlakken terecht komen), zwevend stof in de lucht en stofmijt.

(bron: milieucentraal.nl)

Meer informatie:

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.