22 augustus 2022

Eigen Haard, Warmtefonds, VvE’s en gemeente verduurzamen bijna 1.000 woningen in Zuidoost

In de wijk Holendrecht in Amsterdam Zuidoost worden 935 woningen verduurzaamd van energielabel E en C naar label A. Dit maakt de woningen klaar om in de toekomst van het aardgas af te gaan. Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, gemeente Amsterdam en twee VvE’s trekken samen op in dit megaproject. Het totale investeringsbedrag voor het 1,5 jaar durende project is € 42 miljoen. De VvE’s lenen € 27 miljoen van het Warmtefonds en de rest wordt mogelijk gemaakt door een eigen fonds van de VvE en subsidies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en gemeente Amsterdam.  

Twee woningen per dag
‘Als het project na de zomer op stoom is, verduurzamen we gemiddeld twee woningen per dag,’ zegt Hessel van der Hoorn, adviseur verduurzaming VvE’s bij Eigen Haard. De portiekflats zijn zogenaamd gespikkeld bezit, waarbij 700 woningen in handen zijn van woningstichting Eigen Haard en 235 woningen particulier bezit. Met die eigenaren vormt Eigen Haard twee VvE’s (Senso I en Senso II).

Alle woningen in de twee ‘Senso-complexen’ uit de jaren zeventig krijgen nieuwe kunststofkozijnen, omdat de huidige kozijnen aan het einde van de levensduur zijn. Deze onderhoudsoperatie werd voor de VvE's de aanleiding om verder te kijken naar verduurzaming. Gaasperdam is door gemeente Amsterdam ook aangewezen als proeftuin voor een aardgasvrije wijk. Besloten werd om grondig te verduurzamen en de woningen klaar te maken voor de aansluiting op een warmtenet. Ook worden daken en vloeren geïsoleerd en krijgen de kozijnen driedubbel glas.  

Lening en subsidies
Particuliere eigenaren moeten de renovatie en verduurzaming van naar verwachting € 42 miljoen voor een groot deel zelf betalen. Daarom zijn de VvE’s een VvE Energiebespaarlening van het Warmtefonds aangegaan van in totaal € 27 miljoen. Dit fonds biedt financiering aan voor verduurzaming tegen een aantrekkelijke rente en lage kosten. De VvE’s betalen de lening terug via een eigen bijdrage die de eigenaren betalen aan de VvE. Daarnaast maken de VvE’s gebruik van de beschikbare subsidies, zoals de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en de regeling Verduurzamende woningverbetering Zuidoost van de gemeente Amsterdam.

Frans van de Kerkhof, directeur Vastgoedbeheer van Eigen Haard: ‘De komende jaren gaan we veel woningen verduurzamen en dan zullen we steeds vaker tegenkomen dat we met particuliere eigenaren in een pand zitten. Huiseigenaren moeten in meerderheid  instemmen met de plannen en zelf meebetalen, mogelijk via een VvE-lening van het Warmtefonds. Niet iedereen heeft dat geld klaarliggen. Bovendien vraagt een grote ambitie zoals bij de Senso-complexen ook een grote investering. Het is essentieel dat je in dit soort projecten samen de handschoen oppakt.’

Samen VvE’s verduurzamen
Bestuurslid van het Warmtefonds Maartje Brans sluit zich hierbij aan: ‘Dit megaproject is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je de krachten bundelt. Het laat zien dat een combinatie van financiering via het Warmtefonds en subsidies van Rijk en gemeente de verduurzaming van VvE’s echt mogelijk maakt. We hopen deze manier van werken de komende jaren in heel Nederland terug te zien.’  

Raoul White, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost: 'We merken dat duurzaamheid steeds meer leeft in Zuidoost en dat er veel initiatieven zijn. Ik ben er blij mee. Niet alleen vanuit oogpunt van duurzaamheid, maar ook gelet op de veel lagere energielasten. Dat scheelt heel veel geld voor flink wat van onze bewoners.'

‘Deze complexe en langdurige operatie heeft uiteindelijk tot een prachtige uitkomst geleid’, aldus Senso I-bestuurslid Eef Mittendorp. ‘Dat is mede dankzij de constructieve samenwerking tussen de VvE’s, Eigen Haard, Nationaal Warmtefonds en gemeente Amsterdam. We kunnen niet wachten tot het gehele project is afgerond en alle woningen duurzaam omgebouwd zijn voor de toekomst’.

Meer weten over de financiering voor verduurzaming van VvE's?

Neem dan contact op met onze accountmanager Fiona Hamberg of kijk op onze website voor meer informatie over de VvE Energiebespaarlening.