25 september 2020

Eerste Energiebespaarlening Fryslân uitgereikt

Eerste Energiebespaarlening Fryslân uitgereikt

De familie Dayan-Karaman uit Heerenveen heeft op vrijdag 25 september de allereerste Energiebespaarlening Fryslân in ontvangst genomen. De lening is een van de regionale varianten van de Energiebespaarlening en is tot stand gekomen met dank aan een subsidie van de provincie Friesland.

Sinds 1 augustus is de Friese variant van de Energiebespaarlening beschikbaar. Door de subsidie van de provincie kunnen inwoners van Friesland de Energiebespaarlening (die landelijk beschikbaar is) afsluiten tegen een rentetarief dat 0,5 procent lager is dan het reguliere, landelijke tarief.

Ambassadeur

De familie Dayan-Karaman, die met hun twee dochters in het huis wonen, sloot als allereerste deze lening af en kreeg deze op vrijdag symbolisch uitgereikt. De familie werd daarbij toegesproken door de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes (Energie), wethouder Jelle Zoetendal (gemeente Heerenveen) en Fiona Hamberg (Nationaal Warmtefonds). Gedeputeerde Poepjes zei dat de familie hiermee een ambassadeur voor verduurzaming is geworden. De hoop is dat zij als inspiratie dienen voor andere inwoners van Friesland.

Getipt

Ali Dayan werd in zijn zoektocht naar isolerende maatregelen gewezen op het bestaan van de Energiebespaarlening. “Ik had offertes aangevraagd bij verschillende bedrijven. Veel van die bedrijven kennen de Energiebespaarlening en wijzen hun klanten op het bestaan ervan. Heel handig”, zegt hij. De familie gebruikt de Energiebespaarlening voor HR++ glas en isolerende deuren. Ze hopen de werkzaamheden daarvoor in januari 2021 afgerond te hebben.

Umran Karaman en Ali Dayan met een van hun twee dochters.

De familie woont al tien jaar met veel plezier in het huis (dat in 1972 gebouwd is). Sindsdien hebben ze de woning al flink opgeknapt en naar hun smaak ingericht. De veranda, die ook op de planning staat, maakt het huis helemaal af. Wat energiebesparende maatregelen betreft, laten ze naast de isolerende deuren en hoogrendementsglas, ook nog spouwmuurisolatie aanbrengen. Umran Karaman: “Zo’n investering in je huis voor de toekomst, is altijd goed. En daarnaast zijn deze maatregelen goed voor het milieu, dat vinden we ook belangrijk.”

Lees meer over de Energiebespaarlening Fryslân.