24 april 2025

Hoe een VvE in Nieuwegein haar gebouw heeft verduurzaamd

Overzicht met water, hoofdkantoor Lidl op achtergrond.

Duurzaamheid en energiebesparing staan hoog op de agenda van veel Vereniging van Eigenaars (VvE’s). Een voorbeeld is de VvE uit Nieuwegein, die twee jaar geleden  het  wooncomplex heeft verduurzaamd met behulp van Nationaal Warmtefonds. De heer De Nooijer woont inmiddels 10 jaar in het gebouw en deelt als voorzitter van de VvE zijn ervaringen met het nemen van verduurzamingsmaatregelen. Ook geeft hij handige tips voor andere VvE’s die willen verduurzamen.

Het instellen van een duurzaamheidscommissie
Vier jaar geleden besloot de VvE een duurzaamheidscommissie in te stellen om te onderzoeken hoe en op welke manier de huiseigenaren het gebouw  konden verduurzamen. Dit was voor de VvE de eerste stap in het verduurzamingsproces.

De heer De Nooijer legt uit: “In dit proces hebben we onderzocht hoe we de verduurzamingsmaatregelen met de hele VvE konden financieren. Binnen een VvE spelen verschillende uitdagingen. Zo heb je niet alleen te maken met verschillende huiseigenaren, maar ook met verschillende inkomens en dus financiële middelen. De afgelopen jaren hadden we met de VvE ook onvoldoende gespaard om het glas te vervangen voor HR ++ glas.  Door de VvE Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds was het voor iedereen mogelijk om mee te doen met de verduurzamingsmaatregelen.” 


Sleutel tot succes
De betrokkenheid van alle huiseigenaren en goede communicatie is volgens de heer De Nooijer van essentieel belang om het proces te laten slagen. Ook de begeleiding van de Investmentmanager van Nationaal Warmtefonds hielp bij het doorlopen van het proces. 

De heer de Nooijer vertelt over het proces: “Het overtuigen van alle huiseigenaren binnen een VvE is een belangrijke eerste stap. Aan het begin van het traject hebben we een duidelijk overzicht gemaakt van de totale kosten, maar ook van de te verwachten besparingen op korte én lange termijn. Op deze manier konden we de positieve impact van de energiebesparende maatregelen voor alle huiseigenaren inzichtelijk maken. Dit heeft ons geholpen om gezamenlijk het besluit te nemen om te gaan verduurzamen. De Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds heeft dit uiteindelijk mogelijk gemaakt.” 

Daarnaast laat de heer De Nooijer weten dat de duurzaamheidscommissie alle huiseigenaren goed op de hoogte heeft gehouden van het proces door nieuwsbrieven te sturen en algemene updates op te hangen in de centrale hal en in de lift.

De heer De Nooijer vult aan: “Door alle huiseigenaren regelmatig te informeren over de voortgang van het proces blijft iedereen op de hoogte en actief betrokken. Daarnaast was er altijd ruimte voor vragen en andere eigen inbreng.” 

Gekozen maatregelen
Het energieadvies  hielp de VvE om uiteindelijk te bepalen welke maatregelen nodig waren om een A-label voor energiezuinigheid te behalen. Dit leidde ertoe dat het glas in het hele wooncomplex is vervangen door HR++ glas en er zonnepanelen op het dak zijn geïnstalleerd. 

Minder betalen, meer wooncomfort
Naast de lagere energierekening hebben de genomen maatregelen gezorgd voor een verhoogd wooncomfort bij alle huiseigenaren. Bewoners merken op dat de woningen comfortabeler en lekker warm zijn. “Dit wordt de eerste zomer nadat de maatregelen zijn genomen. Het zal straks ook koeler zijn in huis”, aldus de heer De Nooijer. ” Naast het feit dat we minder betalen per maand, is de geluidsoverlast aanzienlijk verminderd. We hebben door de maatregelen dus niet alleen plezier van een lagere energierekening maar ook van ons huis.” 

Tips voor andere VvE’s:

  1. Samenwerking met andere VvE’s: benader andere VvE’s in de buurt om te kijken of er samenwerkingsmogelijkheden zijn of wellicht al informatie is verzameld die de VvE kan gebruiken. 

  2. Staat van het pand: onderzoek de staat van het pand en check wat wel of niet nodig is. Vervanging is namelijk niet altijd noodzakelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kozijnen. Het is lang niet altijd nodig om deze te laten vervangen voor het installeren van nieuw glas. 

  3. Duurzaamheidscommissie: richt een duurzaamheidscommissie op binnen de VvE die advies kan inwinnen bij de juiste partijen. Dit helpt om de mogelijkheden naast elkaar te leggen zodat inzichtelijk wordt wat wel en niet kan. Ook helpt de commissie het bestuur waardoor het draagvlak binnen de VvE groter wordt. 

  4. Communicatie: maak gebruik van goede en open  communicatie binnen de VvE. Stuur huiseigenaren regelmatig updates over het proces. Bijvoorbeeld door het verspreiden van nieuwsbrieven of het versturen van e-mails. Zo worden huiseigenaren niet verrast en is iedereen binnen de VvE op de hoogte van het proces. 

  5. Betrouwbare partijen: werk samen met betrouwbare partijen. Zoek adviseurs en uitvoerende partijen  via betrouwbare bronnen zoals de Rijksoverheid. 

  6. Sparen: zorg dat de onderhoudspot van de VvE goed gevuld blijft. Dit zorgt voor financiële stabiliteit. Ook na het verstrekken van de financiering is het van belang om met de VvE te blijven sparen voor groot onderhoud of onvoorziene omstandigheden.