Energiebesparende maatregel
Waterzijdig inregelen voor VvE's
Ontdek de voordelen
Wat levert waterzijdig inregelen jouw VvE op?
Een lager energieverbruik
Met een cv-installatie die goed waterzijdig is ingeregeld, realiseer je een forse vermindering in energieverbruik van zo'n 10%.
Meer wooncomfort
Nadat je cv-installatie waterzijdig is ingeregeld zijn de radiatoren goed op elkaar afgesteld en profiteer je direct van een aangenamer binnenklimaat.
Efficiënte investering
Waterzijdig inregelen is een relatief kleine investering waarmee je snel profiteert van een lager verbruik en meer comfort.
Werking
Hoe werkt waterzijdig inregelen?
Met waterzijdig inregelen wordt de hoeveelheid warm water die door de radiatoren stroomt zo ingesteld dat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt. Hierdoor worden de verschillende ruimten gelijkmatig verwarmd.
Met waterzijdig inregelen zorg je ervoor dat de temperatuur van de aanvoer- en retourleiding min of meer gelijk is. Hierdoor zijn er minder pieken en dalen in de cv-temperatuur, zodat de ketel minder vaak opstart. Dit bespaart energie en dus kosten voor energieverbruik.
Er zijn verschillende manieren om waterzijdig in te regelen. In de meeste gevallen gaat het om een eenmalige handeling.
- De temperatuurmethode: bij deze methode is het inregelen van de radiatoren gebaseerd op een verschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur van de radiator. Dit verschil is ongeveer 10 °C tot 20 °C. Bij de temperatuurmethode is de cv-ketel in werking.
- De voorinstelmethode: bij deze methode wordt de instelling uitgevoerd op basis van een leidingnetberekening en afmetingen en vermogens van de radiatoren. Voor deze methode hoeft de cv-ketel niet in werking te zijn.
- De ultrasoon methode: bij deze methode wordt geavanceerde apparatuur gebruikt om het doorstroomvolume te meten.
Vraag een offerte op bij de installateur voor een inzicht in de kosten. Deze worden met name bepaald door het aantal radiatoren. Jaarlijks kun je maximaal 10% besparen op je gasverbruik.
- Milieu Centraal
- Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale regelingen en subsidies
- Techniek Nederland: voor erkende installateurs aangesloten bij Techniek Nederland. Zoek een lid van Techniek Nederland voor Verwarming/cv.
Wij helpen je graag op weg
Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ
Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Hoeveel geld kan onze VvE maximaal lenen?
Wie verstrekt de Energiebespaarlening?
Onze VvE wil graag een lening aanvragen voor zonnepanelen. Mag dat?
Is de rente voor de VvE Energiebespaarlening overal in Nederland hetzelfde?