Rookgasafvoerkanaal vervangen voor VvE's

De aanschaf van een nieuwe hr-ketel is een verantwoordelijkheid van woning- en appartementseigenaren. Ook het rookgasafvoerkanaal waarop de ketel wordt aangesloten moet periodiek vernieuwd worden. Als dit kanaal in jouw VvE-complex een gemeenschappelijke afvoer is, is vernieuwing van het kanaal de verantwoordelijkheid jouw VvE.

Ontdek de voordelen

Wat levert de vervanging van het rookgasafvoerkanaal jouw VvE op?

Een veilig complex

Als het rookgasafvoerkanaal is vernieuwd weet je zeker dat het voldoet aan de laatste veiligheidsnormen jullie apppartementencomplex.

Gezonder klimaat

Een up-to-date rookgasafvoerkanaal betekent dat ongezonde lucht veilig buiten het VvE-complex terechtkomt.

Waardebehoud complex

De appartementen in een VvE-complex dat aan alle geldende wet- en regelgeving voldoet hebben een grotere kans op waardebehoud- of stijging.

alt

Werking

Hoe werkt een rookgasafvoerkanaal?

Cv-ketels zijn bedoeld voor de verwarming van woningen. In flatgebouwen en appartementencomplexen hebben woningen vaak een eigen cv-ketel. De rookgasafvoerpijp kan via de muur rookgassen naar buiten blazen, zoals in veel galerijflats het geval is. In andere complexen komt de rookgasafvoerpijp uit op een gezamenlijk rookgasafvoerkanaal. Periodiek onderhoud is noodzakelijk voor een veilige en gezonde woonomgeving.

Als je duurzame maatregelen uitvoert, zoals het plaatsen van een hr-ketel, kan het gebeuren dat het rookgasafvoerkanaal niet meer geschikt is. Rookgassen worden dan niet meer goed afgevoerd. Dit kan onveilige situaties opleveren: schadelijke rookgassen die vrijkomen, kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid.

alt

Belangrijk om te weten

De Energiebespaarlening gebruiken voor een rookgasafvoerkanaal?

Bekijk de volgende aandachtspunten:

  • Bij de aanvraag voor de Energiebespaarlening moet je een offerte meesturen van het bedrijf dat de werkzaamheden gaat uitvoeren.
  • Ook moet je een omschrijving van de werkzaamheden meesturen.
  • Stuur daarnaast informatie mee waaruit blijkt dat aanpassing of vervanging van het rookgasafvoerkanaal nodig is, vanwege eerder uitgevoerde energiebesparende maatregelen.
alt

Onze tips

Wat te doen voor een veilig rookgasafvoerkanaal?

Met de VvE Energiebespaarlening kan je VvE een geschikt afvoerkanaal financieren. Neem contact op met een expert om het rookgasafvoerkanaal te laten inspecteren. Deze persoon kan bevestigen of het rookgasafvoerkanaal verouderd is, aangeven hoe omvangrijk vernieuwing is. Ook kan hij de VvE informeren over het meest geschikte type rookgasafvoerkanaal. Maak vervolgens afspraken met de andere leden van de VvE over de financiering en planning.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoeveel geld kan onze VvE maximaal lenen?

Wie verstrekt de Energiebespaarlening?

Onze VvE wil graag een lening aanvragen voor zonnepanelen. Mag dat?

Is de rente voor de VvE Energiebespaarlening overal in Nederland hetzelfde?