Energiebesparende maatregel

Gelijkstroompomp voor VvE's

De leden van de Verenging van Eigenaars (VvE) kunnen energie besparen met een gelijkstroompomp. De gelijkstroompomp pompt warm water rond voor de centrale verwarming.

Ontdek de voordelen

Wat levert een gelijkstroompomp jouw VvE op?

Minder energieverbruik

Een gelijkstroompomp is tot wel de helft zuiniger dan een standaardpomp en daarmee verbruik je minder energie.

Ventilatiemogelijkheden

Je kunt een gelijkstroompomp combineren met een gelijkstroomventilator, waardoor je je nog efficiënter met energieverbruik omgaat.

Langere levensduur

Doordat de pompschakelaar de pomp uitschakelt als er geen warmtevraag is, bespaar je elektriciteit en verleng je ook de levensduur van de pomp.

alt

Belangrijk om te weten

De VvE Energiebespaarlening gebruiken voor een gelijkstroompomp?

Bekijk de volgende aandachtspunten:

  • Lever bij de aanvraag een omschrijving van de gelijkstroompomp aan. Vermeld hierbij ook het merk en type.
alt

Werking

Hoe werkt de gelijkstroompomp?

Een gelijkstroompomp werkt op gelijkstroom. In tegenstelling tot wisselstroom, gaat gelijkstroom altijd dezelfde richting op. Daardoor is de gelijkstroompomp gemiddeld 50% zuiniger in energieverbruik dan een standaard wisselstroompomp.

Een gelijkstroompomp is eenvoudig te plaatsen. Bij de installatie van een gelijkstroompomp wordt ook een pompschakelaar geplaatst. Als er geen warmtevraag is, schakelt de pompschakelaar de pomp uit. Dit spaart veel elektriciteit. De meeste gelijkstroompompen zijn modulerend: het toerental wordt afgestemd op de warmtevraag. De pomp werkt op die manier niet harder dan nodig.

alt

Aanvullende maatregel

Waarom als VvE ook investeren in een gelijkstroomventilator?

Met een gelijkstroomventilator zorg je als VvE ook voor een betere luchtkwaliteit in het complex. Een gelijkstroomventilator is een ventilatiesysteem dat met een natuurlijke luchttoevoer en centrale mechanische afvoer zorgt voor  schone binnenlucht. Een ventilator die werkt op gelijkstroom is ongeveer 30% zuiniger dan een ventilator die op wisselstroom werkt.