Energiebesparende maatregel

Waterzijdig inregelen

Een cv-installatie waterzijdig inregelen bespaart energie en geeft meer warmtecomfort. Het warme water wordt dan beter verdeeld over het hele verwarmingssysteem.

Ontdek de voordelen

Wat levert waterzijdig inregelen jou op?

Een lager energieverbruik

Met een cv-installatie die goed waterzijdig is ingeregeld, realiseer je een forse vermindering in energieverbruik van zo'n 10%.

Meer wooncomfort

Nadat je cv-installatie waterzijdig is ingeregeld zijn de radiatoren goed op elkaar afgesteld en profiteer je direct van een aangenamer binnenklimaat.

Efficiënte investering

Waterzijdig inregelen is een relatief kleine investering waarmee je snel profiteert van een lager verbruik en meer comfort.

alt

Werking

Hoe werkt waterzijdig inregelen?

Met waterzijdig inregelen wordt de hoeveelheid warm water die door de radiator stroomt zo ingesteld dat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt en de verschillende ruimten gelijkmatig worden verwarmd. Door waterzijdig in te regelen is de temperatuur van de aanvoer- en retourleiding min of meer gelijk. Dit zorgt ervoor dat er minder pieken en dalen in de cv-temperatuur zijn, zodat de ketel minder vaak opstart. Dit bespaart energie.

Er zijn verschillende manieren om waterzijdig in te regelen. In de meeste gevallen is het inregelen een eenmalige handeling.

  • De temperatuurmethode: bij deze methode is het inregelen van de radiatoren gebaseerd op een verschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur van de radiator. Dit verschil is ongeveer 10 °C tot 20 °C. Bij de temperatuurmethode is de cv-ketel in werking.
  • De voorinstelmethode: bij deze methode wordt de instelling uitgevoerd op basis van een leidingnetberekening en afmetingen en vermogens van de radiatoren. Voor deze methode hoeft de cv-ketel niet in werking te zijn.
  • De ultrasoon methode: bij deze methode wordt geavanceerde apparatuur gebruikt om het doorstroomvolume te meten.
Meer informatie:
alt

Belangrijk om te weten

De Energiebespaarlening gebruiken voor waterzijdig inregelen?

Bekijk de volgende aandachtspunten:

  • Bij de aanvraag voor de Energiebespaarlening moet je een offerte meesturen van het bedrijf dat de werkzaamheden gaat uitvoeren.
  • In de offerte moet een omschrijving staan van de werkzaamheden.


Wat te doen bij waterzijdig inregelen?

Je cv-ketel heeft verschillende mogelijkheden voor energiezuinig verbruik. Je kunt bijvoorbeeld de thermostaat in de ketel naar beneden bijstellen of de temperatuur van het warme tapwater verlagen naar 60 graden. Vraag je installateur ernaar.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe lang duurt het voordat ik weet of mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

Is mijn lening fiscaal aftrekbaar?

Wordt de lening geregistreerd bij BKR?

Hoe lang kan ik gebruik maken van het bedrag in mijn bouwdepot?