Energiebesparende maatregel

Inductiekookplaat

Om echt van het gas af te komen, moet je elektrisch kunnen koken. Een inductiekookplaat is hiervoor het beste alternatief. Let op: om de kosten van de inductiekookplaat bij Warmtefonds te kunnen declareren moet de installatie gebeuren door een installateur. Kosten voor een extra groep in de meterkast kunnen worden meegenomen bij de aanvraag.
Een lening aanvragen

Ontdek de voordelen

Waarom een inductiekookplaat?

Zuinig

Koken op inductie is veel zuiniger dan koken op gas of op een keramische kookplaat. De plaat schakelt automatisch uit zodra de pan geen contact met het kookoppervlak maakt, waardoor je alleen de energie verbruikt die je daadwerkelijk nodig hebt.

Schoon

Bij koken op gas komen schadelijke verbrandingsgassen vrij die deels in je huis blijven hangen. Een inductiekookplaat is elektrisch en produceert daardoor geen gevaarlijke stoffen. Hierdoor blijft de lucht in je huis schoner.

Veilig

Omdat de inductieplaat zichzelf uitschakelt, hoef je niet bang te zijn dat je de plaat per ongeluk aan laat staan. Bovendien kan er geen gaslek ontstaan, want je gebruikt geen gas.

alt

Werking

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat is een elektrische kookplaat die gebruikmaakt van inductieverhitting. Bij inductieverhitting creëren de elektrische spoelen in de kookplaat een magnetisch veld. Wanneer je op de kookplaat een geschikte pan plaatst, verwarmt het magnetische veld de pan. De kookplaat zelf wordt dus niet warm. Let op: niet elke pan is geschikt voor inductieverhitting. Om op inductie te koken, moet de pan magnetisch zijn. Pannen van aluminium, messing, koper en glas zijn daarom ongeschikt voor koken op inductie, tenzij deze een magnetische bodem hebben.  Wil je weten of jouw pan geschikt is voor koken op inductie? Probeer een (koelkast)magneet tegen de onderkant van de pan te plakken. Blijft de magneet plakken? Dan is de pan geschikt voor een inductiekookplaat. Je kunt een pan die geschikt is voor inductie ook herkennen aan het icoontje. 

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.