Energiebesparende maatregel

HRe-ketel

Een HRe-ketel is interessant als je een grote ruimte moet verwarmen (en meer dan 1.600 m3 gas per jaar verbruikt). Als je op zoek bent naar een milieu-vriendelijkere combiketel dan is de HRe-ketel een eerste stap richting een meer duurzame verwarming.

Ontdek de voordelen

Wat levert een HRe-ketel jou op?

Een lager energieverbruik

Een HRe-ketel is een milieuvriendelijker alternatief als je een grote ruimte moet verwarmen en jaarlijks meer dan 1.600 m3 gas verbruikt.

Efficiënter systeem

Een HRe-ketel gebruikt verbrandingsgassen om stroom op te wekken. De motor die de ketel gebruikt voor de combinatie van stroom opwekken en verwarmen werkt op hete lucht.

Minder CO₂-uitstoot

Een HRe-ketel verbruikt ongeveer 20% minder CO₂ dan een standaard cv-ketel.

alt

Werking

Hoe werkt een HRe-ketel?

Een HRe-ketel is een combiketel op gas (HR107) die ook elektriciteit opwekt via de geïntegreerde heteluchtmotor (een stirlingmotor van 1.000 watt). De combinatie van verwarmen en stroom opwekken heet warmtekrachtkoppeling. De HRe-ketel is dus een kleine uitvoering van een zogeheten warmtekrachtkoppeling, ook wel micro-wkk genoemd. Zo’n combiketel is vooral interessant als je per jaar meer dan 1.600 m³ gas verbruikt.

De ketel wekt elektriciteit op zodra de ketel aanslaat. Deze stroom is bruikbaar in huis, waardoor je bespaart op het aantal kWh elektriciteit dat je huishouden afneemt van het elektriciteitsnet. Als de ketel meer stroom opwekt dan je huishouden nodig heeft, levert de ketel terug aan het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsbedrijf verrekent deze teruglevering met je elektriciteitsrekening.

Meer informatie:
alt

Belangrijk om te weten

De Energiebespaarlening gebruiken voor een HRe-ketel?

Bekijk de volgende aandachtspunten:

  • De HRe-ketel of micro-wkk heeft een minimaal vermogen van 0,8 kWe en maximaal 5 kWe.
  • De HRe-ketel is bestemd voor ruimteverwarming van een bestaande woning, heeft een thermisch vermogen van ten minste 100% en een elektrisch rendement van ten minste 15%.
  • Om dit aan te tonen moet je een door de aannemer ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.

Voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel van de HRe-ketel is de besparing in energiekosten, doordat de ketel zelf stroom opwekt en nauwelijks energie verliest. De ketel verbruikt wel wat meer aardgas dan een gewone hr-ketel, maar je bespaart tot wel 75% op stroomverbruik.

Een nadeel van de HRe-ketel is dat deze door de heteluchtmotor ongeveer 1,5 keer groter is dan een gewone hr-ketel. De HRe-ketel is zwaarder en maakt daardoor meer geluid. Bovendien ligt de aanschafprijs van een HRe-ketel een stuk hoger dan een gewone hr-ketel.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe lang duurt het voordat ik weet of mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

Is mijn lening fiscaal aftrekbaar?

Wordt de lening geregistreerd bij BKR?

Hoe lang kan ik gebruik maken van het bedrag in mijn bouwdepot?